liczby2
Kleopatra999: uzasadnij że iloczyn dwóch kolejnych liczb naturalnych dzieli się przez 6 lub przy dzieleniu
przez 18 daje reszte 2
Przyp. a: jedna z liczb dzieli się przez 3
Ponieważ to są dwie kolejne, więc dodatkowo jedna z nich jest parzysta,
Zachodzi więc podzielność tego iloczynu przez 6
Przyp. b.

bie są niepodzielne przez 3. Ten przypadek jawnie rozwiązujesz w pierwszym poście.
Oczywiście n(n+1) jest podzielne przez 2 (jedna z liczb n i n+1 musi być parzysta), więc
pierwszy składnik dzieli się przez 9 i przez 2, czyli przez 18. Pozostaje − jako reszta −
drugi składnik, czyli 2
29 maj 21:38
Vax: No to jeżeli jedna z nich jest postaci 3k, to dany iloczyn wynosi 3k(3k+1) co oczywiście jest
podzielne przez 6 (dzieli się przez 2 jako iloczyn 2 kolejnych liczb całkowitych) jeżeli są to
liczby postaci 3k+1 oraz 3k+2 to (3k+1)(3k+2) = 9k2+6k+3k+2 = 9k2+9k+2 = 9k(k+1)+2, 1
składnik dzieli się przez 18, i zostaje reszta 2.
Pozdrawiam.
29 maj 22:14