rozwiąż równanie
facio: 11
x−3=13
3−x
11
x * 11
−3 = 13
3 * 13
−x
x=−3 gdzie robię błąd

powinno wyjsc 3 proszę o odp
w 3 wersie powinno byc to całe do 2x a drugie do −6
30 maj 22:05
Kejt:
1. przy potęgach w mianowniku nie będzie minusa
2. jak masz ułamek gdzie licznik i mianownik są do tej samej potęgi to zapisujesz to tak:
| an | | a | |
| =( |
| )n a nie jakoś dziwnie (dodajesz?) |
| bn | | b | |
30 maj 22:09
Marak: nie 11/13 − 6 tylko do 6, bo 3−(−3) jest 6 a nie −6.
30 maj 22:09
krystek: Popełniasz bład ,ujemna potęga oznacza odwrotność liczby:masz (11*13)x=(13*11)3
x=3
30 maj 22:12
Bogdan:
| | 1 | |
11x−3 = 13−(x−3) ⇒ 11x−3 = |
| / * 13x−3 |
| | 13x−3 | |
143
x−3 = 1 ⇒ 143
x−3 = 143
0 ⇒ x = 3
30 maj 22:12
krystek:
30 maj 22:13
facio: Marak ten sam błąd chyba co ja napisałes

dzięki reszcie
30 maj 22:15
krystek: @kejt ten wzór stosujesz gdy masz równe wykładniki a −x i x to nie to samo
30 maj 22:21
rumpek:
albo łatwiej można:
a
0 = 1 (a≠0)
11
x−3 = 13
3−x
| ⎧ | x − 3 = 0 | |
| ⎩ | 3 − x = 0 | ⇒ x = 3
|
30 maj 22:26
krystek: A tu mnie zaskoczyłes Rumpek −super!
30 maj 22:30
rumpek:
30 maj 22:30
Kejt: krystek, nie wiem czy przeczytałeś całą moją wypowiedź ze zrozumieniem, ale w pierwszym
podpunkcie napisałam, że w potęgach nie będzie minusa..
30 maj 22:36
facio: o co chodzi w tym co napisał rumpek?
30 maj 22:45
krystek: Przepraszam Kejt.Miłego wieczoru!
30 maj 22:46