matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Nicol:
Trygonometria równanie
cos2x − sinx
= 0
sin2x
Jak się w ogóle za to zabrać ? Potrzebuję pomocy w rozpoczęciu, potem sobie poradzę
30 maj 18:12
Bogdan:
założenie: sin2x≠0
π
cos2x − sinx = 0 ⇒ cos2x = sinx ⇒ cos2x = cos(
− x) itd.
2
30 maj 18:16
Nicol:
π
hmm czyli teraz
− x = 2x ?
2
30 maj 21:35