planimetria
piter: Wyznacz współrzędne środka okręgu i promień
(x+3)(2)+(y−1)(2)=25
Podaj równania prostych równoległych do osi OX i stycznych do tego okręgu
(2) chodzi o potęgę
30 maj 15:41
Nie jestem mądry: s= ( −3 , 1) r=5
30 maj 15:41
Nie jestem mądry: b) y= −4
y= 6
30 maj 15:43
piter: to wiem chodzi mi bardziej o "Podaj równania prostych równoległych do osi OX i stycznych do
tego okręgu
"
30 maj 15:43
Nie jestem mądry: To są właśnie równania prostych równoległych do osi Ox i stycznych do okręgu
Oś Ox ma równanie y=0
30 maj 15:45
piter: czyli to równanie poprawnie zapisane wygląda tak jak napisałeś? czy to trzeba podłożyć pod
(x+3)(2)+(y−1)(2)=25?
30 maj 16:05
Nie jestem mądry: Tak . Wygląda tak jak zapisałem
30 maj 16:08