Bogdan:
Założenia: mx > 0 i x + 1 > 0
Po wymnożeniu obustronnym równania przez 2 otrzymujemy: log(mx) = log(x + 1)
2
mx = x
2 + 2x + 1 ⇒ x
2 + (2 − m)x + 1 = 0, jest jedno rozwiązanie dla Δ = 0
Δ = 4 − 4m + m
2 − 4 = 0 ⇒ m
2 − 4m = 0 ⇒ m(m − 4) = 0
m = 0 sprzeczność ze względu na założenie mx > 0
lub
m = 4
| | 1 | |
Sprawdzenie: |
| log4x = log(x + 1) / *2 ⇒ log4x = log(x + 1)2 |
| | 2 | |
4x = x
2 + 2x + 1 ⇒ x
2 − 2x + 1 = 0 ⇒ (x − 1)
2 = 0 ⇒ x = 1
Odp.: Dla m = 4 równanie ma jedno rozwiązanie x = 1.