wykaż, że liczba a=p{9-4p{2}} + p{11+6p{2}} - 3p{2} jest liczbą naturalną
gstewrs: wykaż, że liczba a=√9−4√2 + √11+6√2 − 3√2 jest liczbą naturalną
30 maj 17:20
Bogdan:
Zauważ, że: 9 − 4√2 = (2√2 − 1)2 oraz 11 + 6√2 = (3 + √2)2
30 maj 17:56
brati: Prosiłbym o wyjaśnienie
30 wrz 19:52
matyk: Czego nie rozumiesz?
Warto tutaj skorzystać z tego, że √x2=|x|
30 wrz 19:53
Aga1.: 9−4√2
Korzystamy ze wzoru
a2+b2−2ab=(a−b)2
zauważ ,że
a2+b2=9, a ab=2√2=2√2*1=2*√2 i teraz kombinuj, czy a=2√2 i b =1, a może a=2 i b=√2
Pasuje (2√2)2+12=8+1=9
√9−4√2=p(2√2−1)2=I2√2−1I=2√2−1
W przykładzie
11+6√2
korzystamy ze wzoru a2+b2+2ab=(a+b)2, u nas
a2+b2=11 i ab=3*√2 i z tego widać,że a=3, b=√2, bo 32+√22=11
i dalej
√11+6√2=√(3+√2)2=I3+√2I=3+√2
Rozjaśniło się trochę?
1 paź 08:23
Gustlik: Pierwiastkowanie tego typu wyrażeń wzorami skróconego mnożenia jest SKOMPLIKOWANIE, nie polecam
tego sposobu. To najtrudniejszy sposób z możliwych.
Są dwa wzory na to:
gdzie x=
√a2−(b√c)2
√9−4√2=
liczę x=
√92−(4√2)2=
√81−16*2=
√81−32=
√49=7
| | √9+7 | | √9−7 | | √16 | |
√9−4√2= |
| − |
| = |
| −U√2}{√2}= |
| | √2 | | √2 | | √2 | |
=
√8−1=2
√2−1
1 paź 11:58
matyk: Gustlik, twoje wzory są ZDECYDOWANIE trudniejsze

Poza tym ich się nie uczy w szkole (nie ma
w karcie wzorów − wzory skróconego mnożenia są.)
1 paź 12:52
PW: Jak łatwo zauważyć, przy stosownych założeniach
| | √a+x | | √a−x | | a+x | | a−x | | √(a+x)(a−x) | |
( |
| + |
| )2 = |
| + |
| +2 |
| = |
| | √2 | | √2 | | 2 | | 2 | | (√2)2 | |
=a+
√a2−x2, co po uwzględnieniu, że x
2=a
2−(b
√c)
2 daje a+b
√c = (
√a+b√c)
2
Porównanie skrajnych wyrażeń w tym ciągu równości pozwala wywnioskować, że
| | √a+x | | √a−x | |
|
| + |
| = √a+b√c |
| | √2 | | √2 | |
Jjjjaaasne,
Gustlik, uczeń zaczyna rozwiązanie od takiego krótkiego wstępu i już dalej
wszystko oczywiste. Lubię Twoje rozwiązania, przynajmniej nie jest nudno.
Mówiąc poważnie − chyba nie zapamiętam, ale pozostaję z szacunkiem.
1 paź 14:03