Planimetria
Danka: Bardzo proszę o pomoc:
Okrąg o środku w punkcie O jest styczny do prostej l, a okrąg o środku w punkcie S jest styczny
do prostej k. Oblicz promienie tych okręgów oraz odległość między ich środkami. Określ
wzajemne położenie tych okręgów.
a) l:x=2, O(0,2), k:y=4, S(4,0)
b)l:x=1, O(−1,4), k:x=3, S(1,4)
c)l:y=−2, O(−3,−3), k:y=−6, S(−3,−4)
Byłby ktoś taki dobry i rozwiązał chociaż jeden z tych podpunktów? Byłabym bardzo wdzięczna,
gdyby kroś rozpisał mi to tak krok po kroku...
30 maj 19:08