Fajne zadanka dla Godzia i nie tylko :)))
Gustlik: Godzio, następne fajne zadanka, zapraszam również innych chętnych do pracy:
1. Liczba a jest pierwiastkiem równania
2log(2a−4)−log(9−a)=2log3
zaś liczba b wartością wyrażenia
(3
√5)
2(sin150
o−cos120
o).
Wyznacz x i y tak, aby liczby:
a) a, x, b były trzema kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego;
b) a, x, b były trzema kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego.
2. Wyznacz wartość parametru m tak, aby wierzchołek paraboli o równaniu y=x
2−2(m−1)x−3m
| | 2 | |
należał do hiperboli o równaniu y= |
| .
|
| | x | |
Dla wyznaczonego parametru m otrzymamy równanie paraboli p.
Sprawdź, czy prosta l o równaniu y=2x+2 ma dokładnie jeden punkt wspólny z parabolą p. Prosta k
równoległa do prostej l i przechodząca przez wierzchołek paraboli p przecina hiperbolę w
punktach A i B. Oblicz odległość punktu A od punktu B.
Miłego rozwiązywania
27 maj 01:01
;): 1)
2log(2a − 4) − log(9 − a) = 2log3 2a − 4 > 0 ⋀ 9 − a > 0 ⇒ D = (2,9)
| | (2a − 4)2 | |
log |
| = log9 |
| | 9 − a | |
4a
2 − 16a + 16 = 81 − 9a
4a
2 − 7a − 65 = 0
Δ = 49 + 1040
√Δ = 33
a = 5
b = (3
√5)
2 * (sin150
o − cos120
o)
b = 45 * 1 b = 45
a) 5 , x , 45 ciąg arytmetyczny 2x = 50 x = 25
b) 5 , y , 45 ciąg geometryczny y
2 = 225 y = 15 ⋁ y = −15
27 maj 02:11
;): 2)
x
w = m − 1
y
w = m
2 − 2m + 1 − 2m
2 + 4m − 2 − 3m = −m
2 − m − 1
(m
2 + m + 1)(m − 1) + 2 = 0
m
3 − 1 + 2 = 0
m
3 + 1 = 0
(m + 1)(m
2 − m + 1) = 0
m = −1
27 maj 02:17
;): y = x
2 + 4x + 3 W = (−2,−1)
2x + 2 = x
2 + 4x + 3
x
2 + 2x + 1 = 0
(x + 1)
2 = 0 ⇒ więc ma dokładnie jeden punkt wspólny
l || k ⇒ k : y = 2x + b
k∊W ⇒ k : −1 = −4 + b b = 3
k : y = 2x + 3
2x
2 + 3x − 2 = 0
Δ = 9 + 16
√Δ = 5
| | −3 − 5 | |
x1 = |
| = −2 y1 = −1 |
| | 4 | |
| | −3 + 5 | | 1 | |
x2 = |
| = |
| y2 = 3 |
| | 4 | | 2 | |
|AB| =
√254 + 16
|AB| =
√894
27 maj 02:31
;):
|AB| =
√254 + 25
|AB| =
√1254
27 maj 02:40
;): Ciekawe zadanka
Gustliku
Dziękować Ci za nie
27 maj 02:41
Gustlik: Nie ma sprawy, wieczorem będą następne

Pozdrawiam
27 maj 11:50
Godzio:
Poprosimy coś nieco trudniejszego, żeby można było troszkę podumać
27 maj 12:05
Zimny: Cos trudnego hmm..
Dla jakich wartosci parametru m rownanie x4 +(m−3)x2+(m+10)2=0 ma 4 pierwiastki tworzace
ciag arytmetyczny?
27 maj 13:07
Gustlik: Nie ma sprawy, mam zbiory z zadaniami "cieżkiego kalibru". wieczorem bedę miał wiecej czsu,
więc coś zamieszczę.
27 maj 13:24
;): Dla jakich wartości parametru m równanie x
4 + (m − 3)x
2 + (m + 10)
2 = 0
ma 4 pierwiastki tworzące ciąg arytmetyczny?
Δ > 0 ⋀ m ≠ 3
Δ = m
2 − 6m + 9 − 4m
2 − 80m − 400
3m
2 + 86m + 391 < 0
Δ = 1849 − 1173
√Δ = 26
m
1 = −23
x
4 + (m − 3)x
2 + (m + 10)
2 = 0
(x + x
1)(x + x
2)(x − x
1)(x − x
2) = 0
x
2 = t t ≥ 0
t
2 + (m − 3)t + (m + 10)
2 = 0
(
√t +
√t1)(
√t +
√t2)(
√t −
√t1)(
√t −
√t2)
(−
√t1,−
√t2,
√t2,
√t1) t
1 > t
2
−2
√t2 = −
√t1 +
√t2
3
√t2 =
√t1 /
2
9t
2 = t
1
−9b − 9
√Δ = −b +
√Δ
10
√Δ = −8b
5
√Δ = −4b /
2
25Δ = 16b
2
−75m
2 − 2150m − 9775 = 16m
2 − 96m + 144
91m
2 + 2054m + 9919 = 0
Δ = 1054729 − 902629
√Δ = 390
| | −1027 − 390 | | 4 | |
m1 = |
| = −15 |
| |
| | 91 | | 7 | |
| | 4 | |
Tworzą ciąg arytmetyczny dla m = −15 |
| ⋁ m = −7 |
| | 7 | |
Mam nadzieje że nigdzie się nie pomyliłem

Ale zadanie taka rzeźnia aż głowa mnie rozbolała
28 maj 02:16
ziomek:
jak ktoś chce się pomęczyć to dam wam dla rozrywki zadania:
| | an2−1 | |
1.Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym bn= |
| |
| | (a−1)n2+n | |
Wyznacz wartość parametru "a" tak , aby granicą tego ciągu była mniejsza z liczb spełniających
równanie lg2+lg(4
x−2 +9)=1+lg(2
x−2 +1)
2.wyznacz wszystkie wartości x, x∊<0,2π> dla których spełniony jest warunek
| | 1 | |
limt→0=[√(t+sinx)(t+cosx)−t ]=− |
| |
| | 2 | |
3. W koło wpisano trójkąt prostokątny o kącie ostrym α. Otrzymana figura obraca się dookoła
prostej zawierającej przeciwprostokątną trójkąta. Oblicz stosunek objętości bryły powstałej z
obrotu koła do objętości bryły powstałej z obrotu trójkąta. Dla jakiej wartości kąta α
stosunek ten osiąga minimum.
30 maj 17:27
;): | | 1 | | 5 | |
log( |
| * 4x + 18) = log( |
| * 2x + 10) |
| | 8 | | 2 | |
4
x + 144 = 20 * 2
x + 80
2
x = t t > 0
t
2 − 20t + 64 = 0
Δ = 100 − 64
√Δ = 6
t
1 = 10 − 6 = 4
t
2 = 10 + 6 = 16
2
x = 4 ⋁ 2
x = 16
x = 2 ⋁ x = 4
lim b
n = 2
n→∞
| | an2 − 1 | |
lim |
| = 2 |
| | (a − 1)n2 + n | |
n→∞
a = 2a − 2
a = 2
30 maj 18:50
ziomek: dobrze wszystko się zgadza z odpowiedziami
30 maj 19:01
;): To się cieszę jak wszystko dobrze
30 maj 19:04
Godzio:
| b | |
| = 2R ⇒ b = 2Rcosα |
| sin(90 − α) | |
| | r | |
sinα = |
| ⇒ r = 2Rsinαcosα ⇒ r = Rsin2α |
| | b | |
| | H1 | |
cosα = |
| ⇒ H1 = 2Rcos2α |
| | b | |
| | H2 | |
cos(90 − α) = |
| ⇒ H2 = 2Rsin2α |
| | a | |
| | 1 | | 1 | | 2 | |
Vb = |
| πr2(H1 + H2) = |
| π * R2 * sin22α * 2R = |
| πR3sin22α |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| 2 | |
| osiąga minimum gdy sin22α osiąga maksimum czyli gdy sin22α = 1 |
| sin22α | |
| | π | |
sin22α = 1 ⇒ sin2α = 1 ⇒ α = |
| |
| | 4 | |
30 maj 19:09
ziomek: Później Godzio sprawdzę− pod wieczór, ogarnijcie jeszcze to jedno. Przy okazji później dorzucę
jakieś ciekawe zadanka dla Was . Na razie sam muszę kilka zrobić

W międzyczasie takie na logikę:

Na przerwie, w czasie której zbito doniczkę z kwiatkiem, zostało w klasie trzech chłopców.
Jurek, Leszek i Wojtek . Na pytanie "kto zbił doniczkę chłopcy udzielili następujących
odpowiedzi.
Jurek: Ja nie zbiłem doniczki . Wojtek ją zbił.
Leszek: Wojtek nie zbił doniczki. Jurek ją zbił.
Wojtek:Ja nie zbiłem doniczki. Leszek też jej nie zbił.
Ustal który z chłopców zbił doniczkę, wiedząc że jeden z nich dwa razy skłamał, drugi raz
skłamał i raz powiedział prawdę, a trzeci dwa razy powiedział prawdę.
30 maj 19:24
Godzio:
Z mojej dedukcji wyszło, że Wojtek zbił doniczkę
30 maj 19:36
;): Mi właśnie też padło na Wojtka ale nie byłem pewny
30 maj 19:37
ziomek: dobrze
30 maj 19:37
ancymon: To ja mam takie :
W kole o środku O poprowadzono dwie wzajemnie prostopadłe średnice AB i CD oraz cięciwę AM
przecinającą średnicę CD w punkcie K. Dla jakiego kąta między cięciwą AM i średnicą AB
zachodzi |OB|+|KM|=|KO|+|MB|?
30 maj 19:56
Godzio:
α = 30o ?
30 maj 20:05
Godzio:

Teza: a + c = b + d
|AB| = 2a
|AK| = x
|∡KBM| = 180
o − 90
o − 2α = 90 − 2α
| | d | |
sinα = |
| ⇒ d = 2a * sinα |
| | 2a | |
| | c | |
tg(90 − 2α) = |
| ⇒ c = d * ctg2α = 2asinα * ctg2α |
| | d | |
a + c = b + d
a + 2asinα * ctg2α = tgα * a + 2a * sinα
| | cos2α | | sinα | |
1 + 2sinα * |
| = |
| + 2sinα /*cosα |
| | 2sinαcosα | | cosα | |
cosα + cos2α = sinα + 2sinαcosα
cos2α − sin2α = sinα − cosα
| | π | | π | |
√2sin( |
| − 2α) = √2sin(α − |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| π | | π | | π | | π | |
| − 2α = α − |
| ⇒ 3α = |
| ⇒ α = |
| |
| 4 | | 4 | | 2 | | 6 | |
| π | | π | | π | | 3π | | π | |
| − 2α = π − (α − |
| ) ⇒ |
| − 2α = |
| − α ⇒ α = − |
| odpada |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
30 maj 20:17
ancymon: Dobrze

widze ze nie ma na ciebie mocnych
30 maj 22:13
krystek: Posłuchajcie Chłopaki czy jest możliwość szybkiego pisania ułamków niż tu podana, bo mnie męczy
to pisanie.
Ciekawe zadania pozdrawiam!
30 maj 22:34
Godzio:
Innej metody niestety nie ma, ale da się przyzwyczaić, a z biegiem czasu to już się
automatycznie pisze
30 maj 23:58
ziomek: Dla chętnych kolejne zadania.
1.W jakim punkcie paraboli y=x2−2x+5 należy poprowadzić styczną , aby była ona prostopadła do
dwusiecznej pierwszej ćwiartki układu współrzędnych.
2. Oblicz Sn=1+3+32+33+...+36n−1 .
Udowodnij, że dla każdego n∊N , Sn jest wielokrotnością 364.
3. Na łuku krzywej f(x)=x3−x2+1, którego końce mają odcięte x1=0 i x2=2 znaleźć punkt w
którym styczna do krzywej jest równoległa do cięciwy łączącej końce łuku.
31 maj 19:07
ziomek:
4. Rzucamy n kostek sześciennych . Jakie jest prawdopodobieństwo, że na każdej
z nich wypadnie inna liczba oczek.
5. Udowodnij ,że:
tg10*tg20*tg30...tg870*880*tg890=1
31 maj 19:13
Godzio:
Zad. 1
Dwusieczna pierwszej ćwiartki to y = x
Prosta do niej prostopadła to: y = −x + b
y = x
2 − 2x + 5 −− styczna w punkcie x
o ma współczynnik kierunkowy: a = f'(x
o)
f'(x
o) = −1
| | 1 | | 1 | | 17 | |
f( |
| ) = |
| − 1 + 5 = |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
31 maj 19:23
Godzio:
Zad. 5
tg89 = ctg1
tg1 * ctg1 = 1
itd.
31 maj 19:24
Vax: | | 36n−1 | |
2) Łatwo zauważyć, że Sn = |
| zostaje więc pokazać, że |
| | 2 | |
728 | 3
6n−1
ale 3
6n == 729
n == 1
n == 1 (mod 728) cnd.
Pozdrawiam.
2 cze 19:07
Grześ: 3. liczymy wartości w pkt. 0 oraz 2
f(0)=1
f(2)=5
Punkty końca łuku to (0,1) , (2,5)
Szukamy współczynnika kierunkowego prostej która łączy te dwa punkty:
a=f(x)'
f(x)'=3x
2−2x D: x∊(0,2)
3x
2−2x=2
3x
2−2x−2=0
Δ=4+24=28
√Δ=2
√7
czyli prosta ma równanie:
y=2x+b
wg mnie prosta ma równanie:
ale nie wiem czy gdzieś nie pomyliłem rachunków.. te pierwiastki wyszły a może tak musiało być
2 cze 20:49
Grześ: dobra.. widzę swój błąd na końcu.. jeszcze trzeba policzyć wartość funkcji w obliczonym
punkcie, co komplikuje bardzo stronę obliczeniową zadanie... pomyslę chwilę nad skorzystaniem
z gotowego wzoru na równanie stycznej
2 cze 21:06
Grześ: dobra.. jednak trzeba policzyć tą wartośc.. może wyjdzie coś normalnego

f(x)=x
3−x
2+1
| | 1+√7 | | 1+3√7+21+7√7 | | 8+2√7 | |
f( |
| )= |
| − |
| +1= |
| | 3 | | 27 | | 9 | |
| 22+10√7 | | 24+6√7 | | 27 | |
| − |
| + |
| = |
| 27 | | 27 | | 27 | |
Czyli:
| | 7−14√7 | |
b= |
| , czyli prosta wg mnie ma równanie: |
| | 27 | |
Niech to ktoś potwierdzi
2 cze 21:16
ziomek: do tego zadania 3 jest tylko podpowiedz:
| | f(x2)−f(x1) | |
"Na podstawie twierdzenia Lagrange'a otrzymujemy 3c2−2c=f '(c)= |
| =2. |
| | x2−x1 | |
Stąd c i wtedy y=f(c)."
Zweryfikować nie jestem w stanie , odpowiedzi nie podali w zbiorach mimo, że zadanka całkiem
hardcorowe bywają ,w końcu zbiorek z 1987 roku.Na razie to nie mój poziom matematyki. Jak coś
możecie prosić o kolejne to coś wam z ciekawszych wrzucę.
2 cze 21:32
Grześ: no to policzyli współczynnik kierunkowy tak jak ja... Tylko potem treba znaleźć ten pkt. c z
przedziału (0,2) ... potrzebne mi tylko potwierdzenia dobrego rozwiązania..
A jak chcesz, to wrzuć jeszcze jakieś
2 cze 21:35
ziomek:
1.Liczby 1,2,3 ... n ustawiamy losowo w ciąg. Oblicz prawdopodobieństwo tego że w otrzymanym
ciągu liczb 1,2,3 występują w kolejności wzrastania, liczby 1,2 sąsiadują ze sobą i między
liczbami 2,3 znajduje się dokładnie k innych liczb tego ciągu.
2.Romb, którego bok ma długość a , zaś kąt ostry A, podzielono na trzy części o równych polach
prostymi prowadzonymi z wierzchołka kąta ostrego. Wyznacz długości odcinków prostych zawarte w
rombie i cosinusy kątów utworzonych przez te proste.
3.Który z ostrosłupów prawidłowych czworokątnych wpisanych w kulę o promieniu R ma największą
objętość. Podaj długość jego krawędzi.
2 cze 21:47
Grześ: Najlepiej założyć istnienie pewnego łancucha... części tego ciągu:
1,2,a,b,c... p,q,s, 3 gdzie w środku jest k liczb
możemy ułożyć taki ciąg na k! sposobów

Teraz ten łańcuch ma razem k+3 liczb.
"Wpinamy" go do ciągu ogólnego i możemy go ułożyć na (n−k−3) sposobów
pozostałe miejsca obstawiamy na (n−k−3)! sposobów.
Dodatkowe założenie: n−k−3≥0 n≥k+3
Czyli w sumie:
A=k!*(n−k−3)!*(n−k−3)
Chyba dobrze
2 cze 21:59
Godzio:

Zad. 2
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P = |
| a2sinA P = |
| axsin(180 − A) = |
| axsinA |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 2 | |
| a2sinA = |
| axsinA ⇒ x = |
| a |
| 3 | | 2 | | 3 | |
Z twierdzenia cosinusów:
d
2 = a
2 + x
2 − 2axcos(180 − A)
| | 4 | | 4 | |
d2 = a2 + |
| a2 + |
| a2cosA |
| | 9 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
d2 = |
| a2(13 + 12cosA) ⇒ d = |
| a√13 + 12cosA |
| | 9 | | 3 | |
A cosinusy już łatwo wyznaczyć bo wszystkie boki są wyznaczone
2 cze 22:00
Grześ: No najs Godzio.... a zerknij na moje rozwiązanie, czy dobrze zrobione... bo nie jestem do konca
pewny
2 cze 22:03
Godzio:
Ja na tematy prawdopodobieństwa i kombinatoryki się nie wypowiadam
2 cze 22:04
ziomek: hehe

Zdolni jesteście . Obym też tak się wyrobił do maja 2011 przed maturą

A sprawdzę jutro i dam znać ,chyba do tych zadań są rozwiązania pełne.
2 cze 22:06
ziomek: 2012*
2 cze 22:07