Problem z funkcją liniową
uśmiech : Witam, nie mogę się doliczyć tego przykładu.
Znajdź równanie prostej która zawiera punkty A i B
A(√2,√3) B(1, −√2)
30 maj 20:12
Godzio:
√3 =
√2a + b
−
√2 = a + b −
−−−−−−−−−−−−
√3 +
√2 = a(
√2 − 1)
| | √3 + √2 | |
a = |
| = (√3 + √2)(√2 + 1) |
| | √2 − 1 | |
a =
√6 +
√3 +
√2 + 2
b = − a −
√2 = −
√6 −
√3 − 2
√2 − 2 = −(
√2 + 1)(
√3 + 2)
y = (
√3 +
√2)(
√2 + 1)x − (
√2 + 1)(
√3 + 2)
30 maj 20:19
uśmiech : ok dziękuje
30 maj 20:23
uśmiech : A jak mam poradzić z tym ?
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt A równoległej do danej prostej
y= 9x2 − 3 A(0,1)
co z tym kwadratem ? rozłożyć go na dwa rozwiązania ?
30 maj 20:27
Godzio:
y = 9x2 − 3 to nie jest prosta
30 maj 20:28
uśmiech : no właśnie więc co z tym zrobić ?
30 maj 20:29
Godzio:
Nie mam pojęcia, przy takim poleceniu chyba nic
30 maj 20:51