matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trapez
Laura:
W trapezie równoramiennym wysokośc poprowadzona z wierzchołka kąta rozwartego dzieli podstawę na odcinki o długościach 6 cm i 30 cm . Obwód trapezu jest równy 80 cm. oblicz pole. Pomożecie ?
29 maj 21:39
oaxoaxoax:
x=6 a=24 ⇒ 36−2*6=24 b=24 d=a+2x=36 L=d+b+2c 80=36+24+2c 20=2c 10=c c
2
=x
2
+ h
2
100=36 + h
2
64=h
2
8=h
a*h
P=
. Do wzoru i policz
.
2
30 maj 11:01
oaxoaxoax:
(d+b)*h
Jejku, nie ten wzór
P=
. Za dużo zadań z trójkątami dzisiaj.
2
30 maj 11:02