prawdopodobieństwo:(
Mizia : Przyjmując, że prawdopodobieństwo urodzenia chłopca jest równe 0,52; dziewczynki− 0,48, zbuduj
drzewo stochastyczne opisujące urodzenie drugiego dziecka w rodzinie. Oblicz za pomocą
sporządzonego drzewa prawdopodobieństwo zdarzenia, że drugim dzieckiem w rodzinie był
chłopiec.
31 maj 16:29
dooominisia:

`c−chłopiec
d−dziewczynka
1 na czerwono−pierwsze dziecko
2 na czerwono−drugie dziecko
A−drugie dziecko w rodzinie chłopiec−gałęzie drezwa niebieskie
P(A)=0,52*0,52+0,48*0,52=0,2704+0,2496=0,52
31 maj 17:42