?
simon: Oblicz pole rombu o boku 8 cm i kącie ostrym 45 stopni . pomozecie mi z tym
29 maj 22:12
tn: zobacz wzór P = a2 * sin α
29 maj 22:26
simon: no cos mi swita ale jak zrobie blad to lipa, cos sobie tu popisalem ale nie wiem czy dobrze
mozesz napisac rozwiazanie
29 maj 22:28
Bogdan:
Pokaż to co robisz, znajdziemy błąd, podpowiadałem Ci już tutaj
96922
29 maj 22:38
tn:

sin45 =
h8
12 =
h8
h= 4
A zatem do wzoru:
P = 0,5ah = 0,5(4*8) = 0,5 * 32 = 16 [cm
2]
wydaje mi się że tak powinno być
29 maj 22:41
tn: złą wartość wziąłem dla kąta 45 stopni powinno być √22 zatem trochę się pozmienia zaraz
napiszę z poprawką
29 maj 22:43
Bogdan:
Źle tn
29 maj 22:43
tn: √22 = h8
h = 4√2
P = 0,5 ah = 16√2
29 maj 22:44
tn: a i jescze nie ten wzór powinno być a*h = 32√2 cm2
29 maj 22:46
Bogdan:
| | √2 | |
h jest niepotrzebne, pole P = a2sin45o ⇒ P = 64* |
| = 32√2 |
| | 2 | |
29 maj 23:28