trygonometria
buruburu: trygonometria tożsamość
| | π | | π | | 1 | |
cos(x + |
| ) cos (x − |
| ) = |
| cos2x |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
31 maj 09:22
Bogdan:
| | 1 | |
cosα cosβ = |
| *(cos(α + β) + cos(α − β)) |
| | 2 | |
31 maj 11:08
Niki: Skad ten wzor

Wychodzi mi wedlug tego
| 1 | | π | | π | | π | | π | |
| (cos (x+ |
| + x − |
| ) + cos ( x+ |
| − x + |
| ) = |
| 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |

31 maj 11:37
31 maj 11:38
Bogdan:
Wzór, jak wzór. Jest ich wiele, np.: cos2x = cos2x − sin2x, cos2x + sin2x = 1.
Każdy można jakoś wyprowadzić korzystając z innych zależności. Czy pytasz o wyprowadzenie
tego wzoru?
31 maj 11:40
Niki: Pytalam raczej o to jak do niego dojsc
31 maj 11:55