logarytmy
Asia: Mając a = log54 oraz b = log514 trzeba wyznaczyć za pomocą tych liczb log57
Jak to zrobić?
31 maj 19:35
Asia:
I jak rozwiązać takie równanie:
0,25log
3x
2 + 1 = 0
myślałam o tym:
log
3x
1/2 = − 1
3
−1 = x
1/2
Ale jest wynik
Gdzie zrobiłam błąd

?
31 maj 19:44
Asia: Pomocy
31 maj 19:49
Ajtek: | | a | |
a=log522 → a=2log52 → |
| =log52
|
| | 2 | |
| | a | |
log57=log5(14:2)= log514−log52=b− |
| |
| | 2 | |
31 maj 20:00
krystek: Rozpisz log7=log28/4=log2*14/4
31 maj 20:05
krystek: o. Ajtek jeszcze szybciej.Powodzenia
31 maj 20:13