jak dalej obliczyć ?
jutro spr.:

podstawy trapezu to 5 i 10 ramie 3 ( badz 8 nie moge rozczytac nauczycielki ) kat 30stopni
oblicz wysokosc tego trapezu
30 maj 11:00
oaxoaxoax:

α=30
o
2,5
2 + h
2 = 8
2
6,25 + h
2 = 64
h
2=57,75
h≈7,6
Jeżeli jednak 3, to w takim razie
2,5
2 + h
2 = 3
2
6,25 + h
2 = 9
h
2=2,75
h≈1,7.
30 maj 11:07
jutro spr.: sin 30 =
12
12 =
h8
2h=8 /:2
h = 4
P=
(5+10)*42 =
602=30
P = 30
Dobrze to obliczyłem ? bo to co wyżej napisałeś to nie pojęte dla mnie trochę jest
30 maj 11:18
oaxoaxoax: Tak, dobrze zrobiłaś, ja się zapatrzyłem i zapomniałem o kącie α

.
30 maj 11:22