miska: wzynacz wspolczynnik k, tak aby prsote o rownaniach
3kx −7y −10=0 i 2x+y −7=0 byly:
a) rownolegle
b)prostopadle
wiem, ze zeby bylo rownolegle wspolczynnik musi byc taki sam, ale nie wiem w ogole jak to
ruszyc...
31 maj 02:01
oaxoaxoax: a)warunek równoległości to:
| | 2 | |
a1=22, więc ⇒ 3k=2 ⇒ k= |
| |
| | 3 | |
| | 2 | |
Sprawdźmy 3* |
| =2 ⇒ 2=2. Jest ok  . |
| | 3 | |
b)warunek prostopadłości jest taki, że:
a1*a2=−1, więc ⇒ 3k * 2 = −1 ⇒ 6k=−1 ⇒ k=−
16.
| | 1 | | 1 | |
Sprawdźmy (3*− |
| ) * 2 = −1 ⇒ − |
| * 2 = −1⇒ −1=−1. I cacy  . |
| | 6 | | 2 | |
31 maj 08:46