??
simon: Promien okregu opisanego na trojkacie rownobocznym wynosi 4 cm . Oblicz pole trojkata
30 maj 08:32
kachamacha:

R=4
wyznacz a i potem podstaw do wzoru na pole trójkąta rownobocznego
30 maj 08:43
simon: kurcze jestem zielony pomozesz
30 maj 08:53
tn: a=4
√3
| | a2√3 | | 16*3*√3 | |
P= |
| = |
| = 12√3cm2 |
| | 4 | | 4 | |
30 maj 09:10
simon: wielkie dzieki
30 maj 09:17
Bogdan:
| | 1 | |
Można bez udziału h korzystając z zależności: R = |
| a√3 |
| | 3 | |
| 1 | |
| a√3 = 4 / * √3 ⇒ a = 4√3 |
| 3 | |
| | 1 | |
Pole P = |
| *(4√3)2√3 = 12√3 |
| | 4 | |
30 maj 09:29