graniastoslup
Patrycja: Wszystkie krawędzie graniastosłupa prawidłowego trójkątnego maja dlugosc 6. Zatem powierzchnia
całkowita tego graniastosłupa jest rowna?
31 maj 13:06
ICSP: Pc = 2pp + pb
Pb − trzy kwadraty o boku 6
Pp trójkąt równoboczny o boku 6.
31 maj 13:14
Patrycja: i co z tym dalej?
31 maj 13:18
ICSP: Tylko podstawić. Załóżmy że a jest krawędzią tego graniastosłupa.
Ten wzór jest poprawny tylko do tego zadania .
31 maj 13:23
patrycja: za a mam podstawic ta 6?
31 maj 13:31
ICSP: tak
31 maj 13:32
patrycja: chyba zle to podstawiam bo wychodzi mi 18p[3] + 108
31 maj 13:34
ICSP: Teraz trzeba wspólny czynnik przed nawias wyciągnąć.
18(√3 + 6) i to jest ostateczna odpowiedź.
31 maj 13:37
patrycja: 18 √3 + 108
31 maj 13:37
patrycja: nie qmam

przepraszam ale mam ogromne problemy z matematką
31 maj 13:38
ICSP: 18(√3 + 6)= 18 * √3 + 18 * 6 = 18√3 + 108.
18(√3+6) = 18√3 + 108 − jak widzisz wynik jest taki sam więc dobrze zrobiłaś. Chodzi o to
ze w stereometrii zawsze wyciąga się największy wspólny czynnik przed nawias. Chyba ma to na
celu ładniejszy wygląd.
31 maj 13:40