Parwdopodobienstwo czyli moja udręka:(
Mizia : Pomocy:(
Określono doświadczenie losowe: ,, z liczb 1,3,5,6,8 losujemy bez zwracania kolejno dwie".
Niech A będzie zdarzeniem: suma cyfr otrzymanych w wyniku losowania przekracza 10. Niech B
będzie zdarzeniem : cyfra dziesiątek utworzonej liczby dwucyfrowej jest liczbą nieparzystą.
− określ zbiór wszystkich możliwych wyników doświadczenia
− określ zbiór zdarzeń sprzyjających zdarzeniu A
− określ zbiór zdarzeń sprzyjających zdarzeniu B
− oblicz : P(A), P(B), P(A∩B), P(A∪B)
31 maj 15:24
dooominisia: Ω==5*4=20
A−suma cyfr otrzymanych w wyniku losowania przekracza 10
A:
(3,8)
(5,6)
(5,8)
(6,5)
(6,8)
(8,3)
(8,5)
(8,6)
Więc:
A==8
Więc P(A)=820 trzeba jeszcze poskracać
31 maj 15:38
dooominisia: B−należy również wypisać, policzyć i podstawić do P(B)=B=Ω=
Porównać wyniki wypisane do A i B, porównać te, które się powtarzają, policzyć je i to będzie
P(A∩B),
P(A∪B)=P(A)+ P(B)−P(A∩B),
31 maj 15:42
Mizia : Ślicznie dziękuje za pomoc
31 maj 15:54