| 2 | ||
q = | , n = 5 , Sn = 24
| |
| 3 |
| 1 − qn | ||
Sn = a1 * | ⇒ wzór na sumę n − początkowych wyrazów w ciągu geometrycznym
| |
| 1 − q |
| 1 − qn | ||
Sn = a1 * | ||
| 1 − q |
| |||||||||||
24 = a1 * | |||||||||||
|
| |||||||||||
24 = a1 * | |||||||||||
|
| ||||||||
24 = a1 * | ||||||||
|
| 1 | |||||||||
24 = | / * | |||||||||
| 3 |
| 211*a1 | ||
8 = | / *243
| |
| 243 |
| 1944 | ||
a1 = | ||
| 211 |
| 1944 | 2 | |||
an = | * ( | )n − 1
| ||
| 211 | 3 |
| 1944 | 2 | |||
an = | * ( | )n − 1
| ||
| 211 | 3 |