pomuzcie to na jutro prosze
fafner: jacek ma wykonac kartonowy model ostroslupa prawidlowego czworokatnego kturego krawedz podstawy
ma dlugosc 10 cm a wysokosc sciany bocznej 15 cm . ile zuzyje kartonu jesli do sklejenia musi
doliczyc 5% powierzchni bryly ?
29 maj 22:51
piotrek: moze ktos pomuc plx
29 maj 23:06
Eta:
P
c= P
p +4*P(ściany)
| | 10*15 | |
Pc= 102+4* |
| =....... = 400 cm2
|
| | 2 | |
5% z 400= 20 cm
2
odp: 420 cm
2
29 maj 23:08
Eta:
" kt
órego", pom
óc"
29 maj 23:11
tn: 102 = 100cm2 /pole podstawy
POLE ŚCIANY
P=0,5ah = 0,5*15*10 = 75cm2 * 4 =300cm2
Pc = 300 + 100 = 400 cm2
0,05 * 400 cm2 = 20 cm2
20cm2 + 400cm2 = 420 cm2
29 maj 23:13
piotrek: dziekuje slicznie
29 maj 23:15