prawdopodobieństwo :(
Mizia : Rzucamy trzykrotnie monetą symetryczną. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
−Wypadł jeden orzeł
− w pierwszym rzucie wypadł orzeł
− w każdym rzucie wypadł orzeł albo reszka
31 maj 15:57
dooominisia: Ω==2*2*2=23=8
A−wypadł jeden orzeł
o−orzeł
r−reszka
Więc możemy otrzymać:
A: (orr)
(ror)
(rro)
P(A)=38
31 maj 16:19
dooominisia: B−w pierwszym rzucie wypadł orzeł
B:
(orr)
(oor)
(oro)
(ooo)
P(B)=48=12
31 maj 16:20
dooominisia: C−w każdym rzucie wypadł orzeł albo reszka
C,−w rzadnym rzucie nie wypadł ani orzeł ani reszka→ jest to niemożliwe, ponieważ zawsze
wypada orzeł albo reszka, więc
P(C,)=0
P(C)=1−P(C,)
P(C)=1−0=1
więc:
P(C)=1
31 maj 16:24
Mizia : Wielkie wielki dzięki
31 maj 16:25