prosze o pomoc,może być gotowiec ale nie musi
mały: Przekątna przekroju osiowego walca ma długość 12 cm i tworzy ze średnicą kąt 30o. Oblicz
pole powierzchni i objętość walca.
24 mar 18:29
tim: Osiowy walca ma kształt prostokąta:
____ C
| / |
| / |
| / |
B |/___

A
Tworzy trójkąt prostokątny, gdzie:
|BC| = przekątna = 12cm
kąt |ABC| = 30
O.
| | 12 | |
Z trygonometrii wnioskujemy, że |AC| = |
| = 6 |
| | 2 | |
|AB| = 6
√3
24 mar 18:38
mały: V=πr2*h
V=π(6√3/2)2*6 = 162π
24 mar 18:41
24 mar 18:44
tim: Oj, soryy. Dobrze jest
24 mar 18:44
mały:
Pc = 2πr2 + 2πrh
Pc= 2π*27+2π*18√3 = [[54π+36√3π
24 mar 18:46
mały: dobrze jest pole
24 mar 18:58
justi: dane
d = 12 cm
α = 30 stopni
Pc=?
rozw:
H__
| / |
| / |
a | /d |
|/___

1 H
sin 30 stopni = −−−− = −−−−
2 d
H 1
−− = −−−
d 2
H 1
−− = −−−−
12 2
2H=12 / :2
H = 6
H
2 + (2r)
2 = d
2
6
2 + (2r)
2 = 12
2
36 + 4r
2 = 144
4r
2 = 144 − 36
4r
2 = 108/ :4
r
2 = 27
r = 5
√2
Pc= 2π r
2 +2π rH
pc= 2π * 27 + 2π 5
√2*6
pc= 54 π + 60
√2
V= π*r
2*H
V= π *27*6
V= 162π
myśle że zrozumiesz o co chodzi w tym zad
24 mar 20:08
martyna: Kasia chce okleić ozdobnym papierem sześcienne pudełko o krawędzi 4 dm. W sklepie arkusz
takiego papieru o wym. 70 cm x 100 cm kosztuje 2,50 zł. Ile arkuszy poweinna kupić Kasia? ile
zapłaci?
29 maj 22:02