matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczyć dł. dłuższej podstawy
sigma:
W pewnym trapezie 3 boki mają 6cm , a kąt rozwarty ma 120 stopni . Oblicz dł. dłuższej podstawy.
30 maj 18:21
Godzio:
Długość dłuższej podstawy: 6 + 2x
x
cos60
o
=
⇒ x = 3
6
Odp: 6 + 6 = 12
30 maj 18:26