matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Nierówność kwadratowa
Filip:
Nie pamiętam jak się rozwiązuje bez jednego współczynnika, potrzebuję schematu
3x
2
−1≥0
29 maj 22:19
TOmek:
a=3 b=0 c=−1 podstawiasz do wzoru
https://matematykaszkolna.pl/strona/54.html
29 maj 22:20
nie_wiem_juz:
3x
2
−1≥0 (
√
3
x−1) (
√
3
x+1)≥0 x
1
=−
√
3
/3 x
2
=
√
3
/3 wykres i odps x∊(−
∞
,x
1
>∪<x
2
,
∞
)
29 maj 22:25
Eta:
a
2
−b
2
= (a−b)(a+b)
1
1
√
3
√
3
3x
2
−1= (
√
3
*x −1)(
√
3
*x+1)= ( x −
)( x+
)= (x −
)(x+
)
√
3
√
3
3
3
miejsca zerowe:
√
3
x
1
=
3
√
3
x
2
=
3
rozwiązanie nierówności: 3x
2
−1≥0
√
3
√
3
x€ ( −∞, −
> U <
, ∞)
3
3
29 maj 22:26