Ciag Geometryczny, wyznacz iloraz ciagu.
Koloolok: witam, chcialbym aby ktos sprawdzil mi zadanie, wynik wyszedl dosc nie typowy wiec nie jestem
pewny.
Tresc:
w nieskonczonym ciagu geometrycznym a1 = 0,2 , a2 * a4 = 1. Oblicz iloraz ciagu.
ODP:
a2 = a1 * q
a4 = a1 * q3
a1 * q * a1 * q3 = 1
a12 * q4 = 1
q4 = 1/a12 −−−−> a1 = 0.2
q4 = 1/0,04
q4 = 25
q = √25 −−−−−> Jest to pierwiastek czwartego stopnia z 25.
Czy jest to zrobione dobrze? Jezeli nie to prosze o pomoc.
30 maj 19:05
Bogdan:
| | 1 | |
a1 = |
| , a2 * a4 = 1 ⇒ a1q * a1q3 = 1 ⇒ a12 * q4 = 1 |
| | 5 | |
| 1 | |
| q4 = 1 ⇒ q4 = 25 ⇒ q2 = 5 lub q = −5 sprzeczność |
| 25 | |
q
2 = 5 ⇒ q = ... dokończ
30 maj 19:14
Koloolok: q =
√5 , dzieki za pomoc, bardzo gubie sie z tymi potegami

Mam jeszcze jedno, do ktorego nawet nie wiem jak sie zabrac
Suma n kolejnych poczatkowych wyrazów nieskonczonego ciagu arytmetycznego wyraza sie wzorem
S
n = 2n
2 − 4n. Wyznacz a
1 i r.
30 maj 19:22
Bogdan:
Na tzw. chłopski rozum:
a1 = S1 = 2*12 − 4*1 = −2
a1 + a2 = S2 = 2*22 − 4*2 = 8 − 8 = 0 ⇒ −2 + a2 = 0 ⇒ a2 = 2 i r = a2 − a1 = 4
30 maj 19:47