Bardzo prosze o jakas pomoc
Paweł: Dany jest trojkat rownoramienny o podstawie dlugosci 7 oraz ramionach dlugosci 8. Oblicz
dlugosc promienia r okregu wpisanego w ten trojkat oraz dlugosc promienia R okrego opisanego
na tym trojkacie.
Prosilbym o wynik
29 maj 22:12
Paweł: POMOCY
29 maj 22:30
nie_wiem_juz:

oblicz h z pitagorasa potem pole trojkata ze wzoru P=0.5*7*h
bedziesz mial pole to podstaw do wzoru
| | abc | |
P= |
| gdzie R− promien opisanego okregu, a,b,c to boki trojkata |
| | 4R | |
P=r*p gdzie p to polowa obw trojkata a r to promien okregu wpisanego
koniec
29 maj 22:32
nie_wiem_juz: kumasz Pawle ?
29 maj 22:34
Paweł: taaaa

dzieki, jestem zbyt zmeczony zeby sam na to wpasc dzisiaj.
29 maj 22:36