matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
Agnieszka:
Oblicz pochodną funkcji danej wzorem: f(x) = (
√
arcsin3x
)/(ctgx)
30 maj 20:44
Godzio:
√
arcsin(3x)
f(x) =
ctgx
f'(x) =
1
1
√
arcsin(3x)
*
*cos3x *3ctgx+
2
√
arcsin(3x)
√
1 − sin
2
(3x)
sin
2
x
ctg
2
x
Teraz sobie to poskracaj o ile się da
30 maj 20:53