Rownanie
Frumpy: Witajcie, mam tu takie zadanie, obecnie jestem w dziale Równania i nieównosci. oto ono:
Rozwiaz układ równań:
| ⎧ | x2 + y2 + 2x +6y = 6 | |
| ⎩ | x=−5 |
|
30 maj 21:42
Godzio:
Podstaw −5 pod x do pierwszego równania i wyznacz y
30 maj 21:45
Aragorn: Ok, wyszło mi takie coś:
y
2 +6y + 9 = 0
I teraz Δ ?
30 maj 21:50
Sylwia: tak
30 maj 21:51
Aragorn: Wyszło mi Δ−0
podstawiłem do wzoru i wynik końcowy X(zero) = −3
Tobie też tak wyszło? muszę mieć pewność czy dobrze rozwiązałem
30 maj 21:56
Godzio:
Tak jest dobrze,
y
2 + 6y + 9 = 0 ⇒ (y + 3)
2 = 0 ⇒ y = − 3
30 maj 21:58
Aragorn: ok, dziękuje za pomoc
30 maj 22:01