.
Cieply: Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kata , jeśli:
tgα = – √5 gdy 3π/2 < α < 2π
Wiem, że ktoś to pokazywał, że trójkąt prostokątny i obliczyć boki ale nie wiem jak jak nie ma
tangensa i jest ujemny.
30 maj 22:34
ICSP:
a
2 + b
2 = c
2
| | 3π | |
α ∊ ( |
| ; 2π} ⇔ tgα <0 , ctgα <0 , sinα <0 , cosα > 0 |
| | 2 | |
Obliczam teraz wartości dla tg leżącego go w pierwszej ćwiartce
a =
√5
b = 1
c =
√6
Teraz to już nie problem odczytać:
tgα = −
√5
30 maj 22:40
krystek: Ponieważ , jest to wartość ujemna i Iv ćwiartka ,więc masz tylko cos dodatnie.W trójkącie
prostokątnym rysujesz przyprostokątną na przeciw kąta α √5 a drugą 1 .Oblicz z Pitagorasa
przeciwprostokątną .
30 maj 22:41
krystek: O widzę ,że wcześniej ktoś podał .Połącz te wiadomości.
30 maj 22:42
Cieply: obra zięki wielkie teraz już rozumiem
30 maj 22:45
krystek: Warto pomagać jak są efekty!
30 maj 22:48