Geometria na płaszczyźnie − rumpek
1.Trójkąty
a) Trójkąt równoboczny o boku a podzielono prostą l na dwie figury, których stosunek pól jest
równy 1 : 5. Prosta ta przecina bok AC w punkcie D pod kątem 15o, a bok AB w punkcie E.
Wykazać, że |AD| + |AE| = a
b) Punkt D leży na boku BC trójkąta równoramiennego ABC, w którym |AC| = |BC|. Odcinek AD
dzieli trójkąt ABC na dwa trójkąty równoramienne w taki sposób, że |AD| = |CD| oraz |AB| =
|BD|. Udowodnij, że |∡ADC| = 5 * |∡ACD|
c) Długości boków trójkąta ABC są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego o ilorazie q. Wykaż
że miary kątów trójkąta zbudowanego z odcinków o długościach równych długościom wysokości
trójkąta ABC są równe miarom trójkąta ABC
d) Udowodnij, że trzy środkowe trójkąta dzielą go na 6 trójkątów o równych polach.
e) Udowodnij, że dwusieczne przecinają się w jednym punkcie
f) Na zewnątrz trójkąta prostokątnego ABC, w którym ∡ACB = 90° oraz AC = 5, BC = 12
zbudowano kwadrat ACDE. Punkt H leży na prostej AB i kąt ∡EHA = 90° .
Oblicz pole trójkąta HAE.
2.Okręgi
a) Dwa okręgi o środkach A i B są styczne zewnętrznie i każdy z nich jest jednocześnie styczny
do ramion tego samego kąta prostego. Udowodnij, że stosunek promienia większego z tych okręgów
do promienia mniejszego jest równy 3 + 2√2
b) Udowodnić, że w trójkącie prostokątnym suma przyprostokątnych jest
równa sumie średnic okręgu wpisanego i okręgu opisanego.
3.Czworokąty
a) Na bokach BC i CD równoległoboku ABCD zbudowano kwadraty CDEF i BCGH.
Udowodnij że |AC| = |FD|
b) Udowodnij, że środki boków dowolnego czworokąta są wierzchołkami równoległoboku.
c) Wykaż, że prostokątem, którego obwód wynosi 2p, o największym polu jest kwadrat
| p | ||
o boku | ||
| 2 |
Może porobię z ciekawości, ale nie będę tu wrzucać
dlatego może spróbuję, bo mam dość całek na dziś
Zad 1
b)
Skoro |AC| i |BC| są bokami kąta równoramiennego to:
∡BAC = ∡ABC ⇔ α + 2α = 3α
∡ABC = 3α
∡BAC = 3α
Suma miar w trójkącie to 180o
α + α + 2α + 3α = 7α
7α = 180o
∡ADC = 180o − 2α ⇔ 7α − 2α = 5α
Więc prawdziwe jest ∡|ADC| = 5 * ∡|ACD|
Tak może być
?
Dobra widzę, że Godziu na forum to robię dalej
1 c) sobie póki co odpuszczę wrócę do niego jak zacznę ciągi
1 d)
Póki co do głowy przychodzi mi, że:
− środkowa dzieli trójkąt na dwa równe pola
− stosunek środkowych jest 2 : 1
Na podstawie drugiej myślnika:
| y | 2 | ||
= | |||
| x | 1 |
| q | 2 | ||
= | |||
| z | 1 |
| b | 2 | ||
= | |||
| a | 1 |
| ah | ||
No i jak chyba dobrze myślę to można skorzystać ze wzoru: P = | ||
| 2 |
może takie być czy co innego obmyślać
?
Dobra na dobranoc zrobię sobie jeszcze jedno zadanko
4c
L = 2a + 2b
P = a*b
2p = 2a + 2b /: 2
p = a + b ⇒ a = p − b
P = (p − b) * b = −b2 + pb
Jest to funkcja kwadratowa z ramionami zwróconymi w dół, więc największą wartość ma w
wierzchołku.
| −p | p | |||
bw = | = | |||
| −2 | 2 |
, nie można założyć, że x = a = z
Zad. 4
| p | p | |||
c) bw = | ⇒ a = | i teraz ok | ||
| 2 | 2 |
Jak jeszcze coś nie gra to mogę spróbować drugim sposobem który mam w głowie
Zad 3
a)
Oczywiście CGBH jest kwadratem
, trochę rysunek nie wyszedł
Do zadanka: |AC| = |FG| więc wykaże na podstawie przystawiania
|AB| i |CD| jest równych długości ponieważ CDEF jest kwadratem, zatem boki:
|AB| = |CD| = |CF| = |ED| = |EF|
Kwadrat ma sumę kątów wewnętrznych 360o. Kąt ∡DCF ma miarę 90o (kwadrat CDEF)
oraz kąt ∡GCB ma również miarę 90o (kwadrat CBGH). Suma wszystkich kątów równoległoboku
wynosi 360o natomiast przy jednym boku suma dwóch kątów wynosi 180o. Rozpatrzmy zatem :
90o + γ + 90o + α = 360o
γ + α = 180o
W równoległoboku: α + β = 180o ⇔ α = 180o − β
Podstawiamy i otrzymujemy:
γ + 180o − β = 180o
γ = β
Boki |CB| i |AD| są równej długości ponieważ CGBH jest kwadratem więc:
|AD| = |BC| = |CG| = |BH| = |GH|
Zatem |AC| = |FG|
)
Zad 2 a)
1 rysunek ogólny zarys − ze środka wychodzą 2 promienie (a jak promienie to więc są równe)
tworzą więc kwadrat ABCD.
Teraz trochę objaśnień co do rysunku numer 2
Niebieska strzałka " r −> " oznacza promień od środka do punktu A
Środek (dolna czerwona strzałka) nazwałem punktem F
Punkt zetknięcia okręgów nazwałem punktem E (czerwona górna strzałka)
Skoro to jest kwadrat więc :
|AB| = |CB| = |CD| = |AD| = R
|CE| = R
Przekątna kwadratu (ABCD) wynosi R√2. Przekątna tego kwadratu składa się z odcinków:
|AC| = |AF| + |EF| + |EC|
R√2 = r + r√2 + R
Od razu napiszę skąd wziąłem r√2 − dokładnie tak samo jak z kwadratem ABCD. Na rysunku numer
2 widać różowe małe boki − są to boki kwadratu. A odcinek |AF| jest przekątną więc r√2
Na tym rysunku numer 2 nie można dostrzec ale tam jest jeszcze taka niewielka odległość którą
specjalnie zaznaczyłem na rysunku numer 1 (zielona strzałka)(u siebie na kartce mam znacznie
wyraźniej
)
Dobra jedziemy dalej:
jak mamy już:
R√2 = r + r√2 + R
To pozostaje tylko:
R√2 − R = r√2 + r
R(√2 − 1) = r(√2 + 1)
Moim zadaniem jest udowodnić, że stosunek promienia R do r wynosi 3 + 2√2 więc
dzielę przez r:
R(√2 − 1) = r(√2 + 1) / :r
| R(√2 − 1) | |
= √2 + 1 / : (√2 − 1) | |
| r |
| R | √2 + 1 | ||
= | |||
| r | √2 − 1 |
| R | √2 + 1 | √2 + 1 | |||
= | * | ||||
| r | √2 − 1 | √2 + 1 |
| R | (√2 + 1)2 | ||
= | |||
| r | 2 − 1 |
| R | 2 + 2√2 + 1 | ||
= | |||
| r | 1 |
| R | |
= 3 + 2√2 | |
| r |
Tymczasem muszę uciekać i będę koło 23, na pewno jakieś zadanko jeszcze ruszę
Dobra czas wziąć się za resztę zadań
Zacznijmy pierwsze
(głęboka woda)
a) Trójkąt równoboczny o boku a podzielono prostą l na dwie figury, których stosunek pól jest
równy 1 : 5. Prosta ta przecina bok AC w punkcie D pod kątem 15o, a bok AB w punkcie E.
Wykazać, że |AD| + |AE| = a
Taki rysunek może być ?
Szybko przeleciało mi przez myśl coś z podobieństwa figur ale wywaliłem tę myśl
Jakaś wskazówka
?
Wyraź b i c poprzez a, (pole i tw. sinusów). To jest wskazówka
bo tego nie miałem
180o = 60o + 15o + α
180o − 60o − 15o = α
α = 115o
Stąd
Godziu mam prośbę do Ciebie − mógłbyś jakieś znaleźć zadania z zastosowaniem twierdzenia
sinusów
? Chciałbym sobie je przećwiczyć zanim zacznę robić to zadanie
Dany jest trójkąt o bokach 3 i 7 i kącie 45o(jak na rys.) oblicz sinus kąta α, takie zadanie
na szybko wymyślone
| 3 | 7 | ||
= | |||
| sin45o | sinα |
| 3 | 7 | ||||||||
= | |||||||||
| sinα |
| 7√2 | ||
3sinα = | / :3 | |
| 2 |
| 7√2 | ||
sinα = | ||
| 6 |
wiece jakbys Godzio znalazł jakieś fajne zadania
jeszcze z Twierdzenia Sinusów to bardzo chętnie zerknę
Godzio znalazłem chyba jakieś zadanie z zastosowaniem twierdzenia sinusów
mógłbyś
sprawdzić czy dobrze ? Jakbyś miał podobne to chętnie zobaczę
W trójkącie ABC są dane: AC = 10, BC = 10√2. Promień okręgu opisanego na tym trójkącie:
R = 10. Oblicz miarę kąta ACB.
Rysunek przykładowy na górze
Twierdzenie sinusów:
| a | b | c | |||
= | = | = 2R | |||
| sinα | sinβ | sinγ |
| 10√2 | |
= 2 * 10 | |
| sinα |
| 10√2 | |
= 20 / *sinα | |
| sinα |
| √2 | ||
sinα = | (α = 45o) | |
| 2 |
| 10 | |
= 2 * 10 | |
| sinβ |
| 10 | |
= 20 / * sinβ | |
| sinβ |
| 1 | ||
sinβ = | (β = 30o) | |
| 2 |
?
To mam kolejne zadanie:
W trójkącie ABC mamy dane: |AC| = √3 i |∡ACB| = 90o. Przez wierzchołek C poprowadzono
prostą, która utworzyła z bokiem AC kąt 60o i przecięła bok AB w punkcie D tak,
że |AD| : |DB| = 1 : 3.
a) Wykonaj rysunek
b) Oblicz długość boków AB i BC oraz długość odcinka CD
a) Rysunek wyżej, dobrze ?
robię dalej
Ok, to robię dalej
|AB|2 = |AC|2 + |BC|2
16x2 = 3 + y2
y2 = 16x2 − 3
y = √16x2 − 3
W trójkącie ACD twierdzenie sinusów:
| √3 | x | ||
= | |||
| sinα | sin60o |
| √3 | x | ||||||||
= | |||||||||
| sinα |
|
| √3 | ||
sinα * x = | * √3 | |
| 2 |
| 3 | ||
sinα = | ||
| 2x |
| y | 3x | ||
= | |||
| 180o − α | sin30o |
| √16x2 − 3 | 3x | ||||||||
= | |||||||||
| sinα |
|
| √16x2 − 3 | 3x | |||||||||||||||||
= | ||||||||||||||||||
|
|
| 3 | 1 | |||
3x * | = √16x2 − 3 * | |||
| 2x | 2 |
| 9 | √16x2 − 3 | ||
= | / *2 | ||
| 2 | 2 |
| 21 | ||
x2 = | ||
| 4 |
| √21 | √21 | |||
x = | v x = − | ∉ N | ||
| 2 | 2 |
| 21 | ||
y = √16 * | − 3 | |
| 4 |
| √21 | ||
|AB| = 4 * | = 2√21 | |
| 2 |
| y | 3x | y | |||
= | ⇒ | = xsinα | |||
| sinα | sin30 | 6 |
| x | √3 | 3 | |||
= | ⇒ xsinα = | ||||
| sin60 | sinα | 2 |
| y | 3 | ||
= | |||
| 6 | 2 |
| 84 | ||
x2 = | ||
| 16 |
| 2√21 | √21 | |||
x = | = | |||
| 4 | 2 |
Co mnie cieszy
)
Ok, jeszcze raz rysunek wyżej
x2 = (√3)2 + b2 − 2 * (√3) * b * cos60o
| 1 | ||
(U{√21{2})2 = 3 + b2 − 2√3 * b * | ||
| 2 |
| 21 | |
= 3+ b2 − √3b / * 4 | |
| 4 |
| 4√3 − 8√3 | ||
b1 = | = U{−4√3{8} ∉ N | |
| 8 |
| 4√3 + 8√3 | 12√3 | 3√3 | ||||
b2 = | = | = | ||||
| 8 | 8 | 2 |
| 3√3 | ||
|CD| = | ||
| 2 |
| √21 | 1 | |||
( | )2 = 3 + b2 − 2√3 * b * | |||
| 2 | 2 |
| 4√3 − 8√3 | −4√3 | |||
b1 = | = | ∉ N | ||
| 8 | 8 |
?
Robię kolejne podejście do:
"Udowodnij, że trzy środkowe trójkąta dzielą go na 6 trójkątów o równych polach."
Rysunek powyżej.
Najpierw krótko o środkowych trójkąta:
− przecinają się w jednym punkcie
− jedna środkowa dzieli trójkąt na dwa trójkąty o równych polach
1o Odcinek |CD| jest środkową w trójkąta ABC, czyli na podstawie tego co wyżej napisałem:
PADC = PCDB, zatem: Pole PADC składa się z c + c+ a, natomiast pole PCDB z:
b + b + a.
Przyrównując to ze sobą: c + c + a = b + b + a ⇔ 2c + a = 2b + a ⇒ 2c = 2b : 2 ⇒ c = b
2o Odcinek |AE| jest środkową w trójkąta ABC, czyli znowu:
PAEC = PAEB, zatem: Pole PAEC składa się z c + c+ b, natomiast pole PAEB z:
b + a + a.
Przyrównując to ze sobą: c + c + b = b + a + a ⇔ 2c + b = 2a + b ⇒ 2c = 2a : 2 ⇒ c = a
3o Odcinek |BF| jest środkową w trójkąta ABC, czyli:
PBFA = PBFC, zatem: Pole PBFA składa się z a + a + c, natomiast pole PBFC z:
b + b + c.
Przyrównując to ze sobą: a + a + c = b + b + c ⇔ 2a + c = 2b + c ⇒ 2a = 2b : 2 ⇒ a = b
Zatem mają równe pola ponieważ mają odpowiednie części (połowy) równe. c.n.u
Tyle wystarczy czy coś dopisać? Czy może coś zmienić
?
?
"Wykaż" to najgorsze co może być
Ale mam kolejne zadanie zrobione
Z trójkątów to ostatnie
(trzeba było raczej z podobieństwa skorzystać
) Zaraz wrzucę
Zadanie 1 f)
"Na zewnątrz trójkąta prostokątnego ABC, w którym ∡ACB = 90° oraz AC = 5, BC = 12 zbudowano
kwadrat ACDE. Punkt H leży na prostej AB i kąt ∡EHA = 90° . Oblicz pole trójkąta HAE. "
Rysunek powyżej
(trochę taki prostokąt wyszedł ale nic nie szkodzi chyba bo to tylko przykładowy rysunek
)
Skoro bok |AC| ma długość 5 to boki kwadratu ACDE też będą tyle miały, oraz przekątna
mniejszego trójkąta będzie miała 5 (|AE|). W tym większym trójkącie oznaczyłem już kąty. Skąd
się wzięło 90o − α , chyba wiadomo
(180 − 90o (bo trójkąt prostokątny) − α ⇔ 90o − α )
I ten mniejszy trójkąt jest podobny do tego większego mający kąt prosty ∡AHE (zaznaczyłem).
Możemy wyliczyć przeciwprostokątną |AB| większego trójkąta:
|AB|2 = |AC|2 + |CB|2
|AB|2 = 52 + 122
|AB|2 = 25 + 144
|AB|2 = 169
|AB| = 13
| 1 | ||
PABC = | * a * h | |
| 2 |
| 1 | ||
PABC = | * 5 * 12 | |
| 2 |
| 5 | ||
zatem skala podobieństwa wynosi: k = | ||
| 13 |
| 25 | ||
k2 = | ||
| 169 |
| 25 | ||
PAEH = | * 30[j2] | |
| 169 |
| 750 | ||
PAEH = | [j2] | |
| 169 |
3 b)
Rysunek powyżej
Środkiem odcinka |AB| jest punkt E
Środkiem odcinka |BC| jest punkt F
Środkiem odcinka |CD| jest punkt G
Środkiem odcinka |AD| jest punkt H
Z twierdzenia Talesa mamy:
| |HD| | |AD| | ||
= | |||
| |DG| | |DC| |
| |DH| | |DA| | |DH| | 2|DH| | ||||
= | ⇔ | = | ⇒ |DH|*|AC| = 2|DH| * |HG| | ||||
| |HG| | |AC| | |HG| | |AC| |
| |BF| | |BC| | ||
= | |||
| |BE| | |BA| |
otrzymujemy:
| |BF| | |BC| | |BF| | 2|BF| | ||||
= | ⇔ | = | ⇒ |BF|*|AC| = 2|BF| * |EF| | ||||
| |EF| | |AC| | |EF| | |AC| |
?
Tymczasem idę oglądać film
Dobra czas znowu spróbować:
"Udowodnij, że trzy środkowe trójkąta dzielą go na 6 trójkątów o równych polach. "
Najpierw jednak spróbuje zrobić prostsze czyli:
"Udowodnij, że środkowa trójkąta dzieli go na 2 trójkąty o równych polach"
Rysunek powyżej
No to teraz wykazanie:
| 1 | ah | |||
PADC = | * a * h = | |||
| 2 | 2 |
| 1 | ah | |||
PDBC = | * a * h = | |||
| 2 | 2 |
Muszę od czegoś zacząć
Szocke
| x | 1 | |||
Pisałeś żeby wykorzystać ten stosunek: | = | to przychodzi mi do głowy tylko to aby | ||
| y | 2 |
Zaraz zrobię
Chyba już wiem o co chodzi
| 1 | ||
P = | absinα, Myślę, że zaraz dojdziesz do rozwiązania | |
| 2 |
| 1 | ||
Racja literówka zapomniałem o | ||
| 2 |
Sorki musiałem na chwile wyjść, już piszę:
Rysunek wyżej.
Na podstawie tym że "Środek ciężkości dzieli każdą środkową w stosunku 2 : 1" otrzymujemy:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
* środkowa |CD|:
| |CG| | 2 | |||
= | ||||
| |DG| | 1 |
| |AG| | 2 | |||
= | ||||
| |EG| | 1 |
| |BG| | 2 | |||
= | ||||
| |FG| | 1 |
nie pamiętam jak to się nazywało
)
No to teraz tak jak wyżej, kombinujemy z polem tylko teraz ze wzorem:
| 1 | ||
P = | * a * b * sinα. | |
| 2 |
| 1 | 2zysinα | |||
P3 = | *2z*y*sinα = | = zysinα | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 2yzsinα | |||
P4 = | *2y*z*sinα = | = zysinα | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 2yxsinβ | |||
P2 = | *2y*x*sinβ = | = xysinβ | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 2xysinβ | |||
P5 = | *2x*y*sinβ = | = xysinβ | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 2zxsinγ | |||
P1 = | *2z*x*sinγ = | = xzsinγ | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 2xzsinγ | |||
P6 = | *2x*z*sinγ = | = xzsinγ | ||
| 2 | 2 |
)
Zatem prawdziwe jest P1 = P2 = P3 = P4 = P5 = P6
c.n.u.
Tak może być Godziu?
To rysowanie trójkątów z środkowymi jest trochę męczące
odale Ci 100zl od godziny
Zwłaszcza jak mi dadzą jakąś rzeźnie z prawdopodobieństwa
To 10 zadań zrobisz w nie całą godzinkę, a na prawdopodobieństwo
będziesz miał 2h
więc 100% luźno będzie, poza tym zasługujesz na te 100%
Zanim zacznę to główne zadanko z dwusieczną to na razie takie moje wprowadzające:
"Wykaż, że dwusieczne dwóch sąsiednich kątów w równoległoboku są do siebie prostopadłe."
Nawet to zadanko proste. Znowu korzystam z tego że suma kątów przy jednym ramieniu wynosi 180o
(bodajże korzystałem z niech przy 3a)
2α + 2β = 180o
α + β = 90o
No i teraz rozpatrujemy trójkąt: ABE: 180o − (α − β) = 90o
c.n.u.
No i teraz moje pytanie: skoro są do siebie prostopadłe to właśnie tutaj się przecinają
teoretycznie
To musi być romb
Tylko nie dopisałem do polecenia, chodziło mi o trzy dwusieczne w trójkącie
jakie miało być
?
I takie pytanie: "Udowodnij, że dwusieczne przecinają się w jednym punkcie " do tego polecenia
może być taki dowód jaki przeprowadziłem w górnym dowodzie
?
Taki rysunek może być?
Ale to Ci raczej nic nie da
?
?
?
I wychodzi na to że zostanie jedno zadanie z okręgiem do zrobienia i to
najgorsze pierwsze
(Do tego z ciągiem tak jak pisałem wrócę − jak będę miał ciągi jeszcze w
tym roku to przed wakacjami, a jak nie bede mial ciagów w tym roku szkolnym to będę miał co
robić przez wakację
.Ogólnie wakacje mam już zarezerwowane dla ćwiczenia z matematyki
i
robieniu ciekawych zadań )
Rysunek taki jak przedtem
Dwusieczna dzieli kąt na 2 równe kąty
1o
Rozpatrzmy najpierw to że każdy punkt obrany na dwusiecznej |CD| jest w równych odległościach
od odcinków |AC| oraz |CB|. (Niebieskie otwarte kropeczki)
2o
Teraz rozpatrzmy drugą dwusieczną |AE| również każdy punkt obrany na tej dwusiecznej jest w
równych odległościach od |AB| oraz |AC|. (Czerwone otwarte kropeczki)
3o
Teraz pozostała nam tylko ostatnia dwusieczna: |BF|. Każdy punkt obrany na tej dwusiecznej jest
w równych odległościach od |BC| oraz |AB| (zielone otwarte kropeczki)
Więc na pewno dwusieczne trójkąta przetną się w jednym punkcie.
c.n.u.
Godziu tyle starczy, czy coś dopisać
?
Cóż, że po miesiącu − liczą się chęci
"Udowodnić, że w trójkącie prostokątnym suma przyprostokątnych jest równa sumie średnic okręgu
wpisanego i okręgu opisanego. "
1. Promień okręgu wpisanego w trójkąt:
| 2P | ||
r = | ||
| a + b + c |
| 1 | ||
P = | ab | |
| 2 |
| c | ||
r = | , gdzie c jest przeciwprostokątną trójkąta prostokątnego | |
| 2 |
| 2ab | c2 + ca + cb + 2ab | |||
2r + 2r1 = c + | = | = | ||
| a + b + c | a + b + c |
| a2 + 2ab + b2 + ac + bc | (a + b)2 + c(a + b) | |||
= | = | = | ||
| a + b + c | a + b + c |
| (a + b)(a + b + c) | ||
= | = a + b | |
| a + b + c |
Najtrudniejsze
| 1 | ||
R = | c | |
| 2 |
| a + b − c | ||
r = | ||
| 2 |
Napisałeś we wskazówce, żeby skorzystać twierdzenia sinusów i wyrazić b i c poprzez a
Czyli w tym wypadku 5a
?
| √3 | ||
P = | cb | |
| 2 |
| sin105o | sin15o | ||
= | |||
| c | b |
| √6 − √2 | ||
sin15o = sin(45o − 30o) = | ||
| 2 |
| √2 + √6 | ||
= | ||
| 4 |
| c | b | ||
= | |||
| sin115o | sin15o |
| c | b | ||||||||||||||
= | |||||||||||||||
|
|
| c(√2 − √6) | b(√2 + √6) | ||
= | / * 4 | ||
| 4 | 4 |
| √2 + √6 | √2 + √6 | |||
c = b * | * | |||
| √2 − √6 | √2 + √6 |
| (√2 + √6)2 | ||
c = b * | ||
| 2 − 6 |
| 2 + 2√12 + 6 | ||
c = b * | ||
| −4 |
?
| √6 − √2 | √2 − √6 | |||
sin16 = | , a nie | | ||
| 4 | 4 |
| c(√6 − √2) | b(√2 + √6) | ||
= | / * 4 | ||
| 4 | 4 |
| √2 + √6 | √6 + √2 | |||
c = b * | * | |||
| √6 − √2 | √6 + √2 |
| (√2 + √6)2 | ||
c = b * | ||
| 6 − 2 |
| 2 + 2√12 + 6 | ||
c = b * | ||
| 4 |
| 2b(4 + √12 | ||
c = | ||
| 4 |
| b(4 + 2√3) | ||
c = | ||
| 2 |
?
Skąd masz takie fajne zadanko
?
| √3 | ||
P = | cb | |
| 2 |
| √3 | |
* (2b + √3b) | |
| 2 |
?
I prośba: mógłbyś znowu coś uszykować
?
| a2√3 | ||
6P = | ⇒ P = ... | |
| 4 |
| 1 | ||
P = | bcsin60o | |
| 2 |
? Czy nie potrzebne przy tym zadaniu?