matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Mirek:
Wyprowadz wzor na pole trójkąta, którego długości dwóch boków wynoszą 3 i 5 a kąt miedzy nimi wynosi 60 stopni
30 maj 10:03
oaxoaxoax:
Nie wiem czy dokładnie chodziło o to, ale zrobiłem tak jak zrozumiałem
.
α=60
o
a=3 b=5
h
sinα=
a
√
3
h
=
2
3
3
√
3
=h
2
b*h
3
√
3
5*
2
15
√
3
P
Δ
=
=
=
2
2
4
30 maj 10:20
Bogdan:
Chodziło o wzór zawierający długości boków i miarę kąta miedzy nimi. h = a*sinα
1
1
1
P =
bh ⇒ P =
b*a*sinα i po uporządkowaniu P =
ab sinα
2
2
2
1
Stąd P =
*3*5*sin60
o
2
30 maj 10:34