matematyka ;//////
matematyka ;/ : do okręgu o środku (1 2 ) NALEŻy punkt (3 2 )
wyznasz równanie tego okręgu i wyznacz współrzędne punktów w których okrąg ten przecina oś OY
30 maj 15:07
matematyka ;/ : pomocy
1 mam już bo rozumiem ale jak wyznaczyć te współrzędne? z jakiego wzoru?
30 maj 15:13
PanCogito: równanie okręgu : (x−1)2+(y−2)2 = r2
r = √(1−3)2+(2−2)2 = √2 ⇒ (x−1)2+(y−2)2 = 2
oś OY ma równanie : x = 0
(0−1)2+(y−2)2 = 2 ⇒ 1+y2+4−4y−2=0 ⇒ y2 − 4y +3 = 0
Δ = 4 y1 y2 = 3
Odp. Punkty przecięcia : A(0, 1), B(0, 3)
30 maj 15:25
matematyka ;/ : w odpowiedziach jest zupełnie inaczej
30 maj 15:28
matematyka ;/ : ( 0,2 − √3) (0,2 +√3)
30 maj 15:29
matematyka ;/ : powinno być tak
30 maj 15:30
Nie jestem mądry: r= √(3−1)2+(2−2)2= √4= 2
(x−1)2+(y−2)2= 4
30 maj 15:31
PanCogito: no rzeczywiście powinno być r = 4, ale dalej według schematu
30 maj 15:32
Nie jestem mądry: 1+y
2−4y+4−4=0
y
2−4y+1=0
Δ= 16 −4 = 12
y
2= 2+
√3
Punkty :
( 0 , 2−
√3) (o , 2+
√3)
30 maj 15:34
matematyka ;/ : dzięki wielkie
30 maj 15:43