matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 1784,
1783
,
1782
,
1781
,
1780
,
1779
,
1778
,
1777
, ...,
całe
Zadania
Odp.
19
Benny:
Jak mam powierzchnie stożka x
2
+y
2
=z
2
, 0≤z≤R to jaka jest orientacja wektora normalnego tej powierzchni?
5
Kabuuz:
Mam do rozłożenia ułamek w zbiorze liczb zespolonych o tym mianowniku: z
4
+4, jak rozłożyć ten mianownik bo ze wzorów na pierwiastki wychodzą mi jakieś
√
2
+i
√
2
a w odpowiedziach jest
3
kama:
Mam problem robie liniową niby nie było problemu a tu w zadanku taki zapis kompletnie nie wiem co to oznacza.
1
lucky12:
Błagam niech mi ktoś i wytłumaczy jak sprowadzać trzy wyrazy do jednego mianownika.
1
Smule:
∫x
4
(1 + x)
3
dx
5
hello:
Czy 231 * 10
−
2 to to samo co 2,31?
5
aba:
Suma kwadratów dwóch liczb naturalnych jest równa 2017 jakie to liczby?
1
Paulina:
Rozwiązać układ równań stosując twierdzenie Cramera i Kroneckera−Capellego
1
lucky12:
2
5
2
+
=
x
2
−3x+2
x
2
−4
x
2
−4x+4
Jak rozwiązać takie działanie? Nie rozumiem jak to podciągnąć po jeden ułamek i dlaczego skąd
10
Adamm:
Ile wynosi całka oznaczona od 0 do 1 z diabelskich schodów Cantora? czy da się obliczyć dokładną wartość? jeśli tak to jak?
0
xyz:
Wyznacz macierz X spełniającą równanie
2
5-latek:
:::rysunek::: Mamy trzy okregi nakreslone w ten sposob ze kazdy z nich jest zewmetrznie styczny do dwoch
3
Rats:
Rozwiąż równania trygonometryczne
3
kontik:
Może ktoś podrzucić link do jakichś prostych zadań ekonomicznych z zastosowaniem całek, pochodnych i ew funkcji wielu zmiennych(np. ekstremum)? Dobrze byłoby, żeby zadania były
0
Benny:
jc
zerkniesz? http://matematyka.pisz.pl/forum/342341.html
6
Ala:
Z trzech osób A, B i C może na wycieczkę pojechać tylko jedna osoba. Osoby te rzucają kolejno monetą: najpierw osoba A, potem B, potem C, potem A, itd. Na wycieczkę pojedzie ta osoba,
3
Mateusz:
Czy równanie różniczkowe y''−3y'+2y=e
x
można rozwiązać za pomocą metody przewidywań ?
2
Jacek:
Milu
,
2
MAGDA :
potrzebuje rysunku do 2 przypadków. Wysokość walca jest równa 6 dm,a promień podstawy 10 dm.Wierzchołki kwadratu należą do okręgów
4
firefighter:
Liczby zespolone. Rozwiąż równanie: z
2
+(1−3i)z−4−3i=0
7
JW:
Witam, pomoże ktoś zbadać przebieg zmienności funkcji 3x
2
/x
2
−4
8
weronika:
jaki jest warunek prostopadłości dwóch wektorów? nie moge tego znalezc, a bardzo potrzebuje do jutrzejszego testu..
2
Jack:
Czy mozna przyspieszyc w jakis sposob wykonanie operacji na macierzy?
2
98marus:
oblicz pole powierzchni bocznej i objętość stożka którego pole przekrój osiowego wynosi 48 cm kwadratowych a wysokość ma 6 cm
0
Magda:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu kilku całek niewłaściwych:
dx
1. ∫(od 0 do 2)
dx
√
4−x
2
3
dds:
pochodna funkcji 3x
2
−5x to 6x−5?
5
Ala:
Mam pytanie co do rozwiązania.
0
Dżejkob:
wyznacz i narysuj dziedzine funkcji:
2
Opos:
Sprawdź czy R⊆RxR, xRy=
def.
x
2
=y
5
jest funkcją, wyznacz dziedzinę i przeciwdziedzinę. Sprawdź czy jest różnowartościowa, injekcją, suriekcją.
18
Jack:
Milu
5
Rats:
Oblicz nierówność wielomianową
8
Paulina:
Napisać równania parametryczne, kierunkowe i krawędziowe prostej przechodzącej przez punkty P = (−1; 2; 1) i Q = (2; 0;−1).
2
Lissy:
m − 1
Wyznacz te wartości parametru m, m∊R, dla których równanie
*x
2
− 2(m+2)x +m+4=0
m − 5
nie ma rozwiązań
4
C1:
Dla jakich wartosci parametru m równanie (2−m)x
2
+(3−m)x+1=0 ma swa rozne pierwiastki ujemne Zrobilam zalozenia x1+x2<0 2>m oraz x1*x2>0 powyliczalam jednak nadal nie wychodzi mi tak jak w
1
Aga:
Długość krawędzi a, b, c prostopadłościanu zapisano za pomocą wyrażeń algebraicznych: a=6, b=7−x, c=x−3. Wyznacz wymiary prostopadłościanu, dla których
2
Rats:
Oblicz granice
9
:*:
Proszę o pomoc. Długość przeciwprostokątnej w trójkącie prostokątnym jest równa 20 cm. jakie powinny być długości przyprostokątnych tego trójkąta aby kwadrat długości wysokości
15
Metis:
Jak najefektywniej uporządkować liczby w tablicy C++ ?
2
Ja:
Oblicz 1
3
98marus:
oblicz objętość stożka którego tworząca ma długości 8cm i jest nachylony do płaszczyzny podstaswy pod kątem 60 stopni
1
98marus:
oblicz pole powierzchni bocznej i objętość stożka którego pole przekrój osiowego wynosi 48 cm kwadratowych a wysokość ma 6 cm
1
maturzystka:
W trójkącie ABC kat CAB jest równy 2α, IABI=b, IACI=a, ICBI=10. Która z liczb jest większa sinα czy
5
√
ab
?
0
vwpawlusza:
2
2,9999
2
Maciek:
1. Dane są wielomiany: W(x) = x
3
+ 2x
2
− 3x − 5, P(x) = (2x + 1) oraz Q(x) = x
2
− 3x + 1 Wyznacz wielomian
0
mm:
Korzystając ze wzoru de Moivre'a oblicz potęgę:
3
Blon:
Witam, mam problem z następującym zadaniem, rzucamy 2 razy kostką (zwykla 6 scienną), jeśli: −wypadną dwie "6" − gracz wygrywa 12zł
3
kamil00:
Część,mam prośbę nie potrafię zrobić tego zad:
1
Michał:
Naszkicuj wykres funkcji i podaj wartości dla których funkcja przyjmuje wartości f(x) > 0.
x + π
f(x) = cos (
)
2
11
Kacpi99:
Oblicz objętośc bryły ograniczonej płaszczyznami: x
2
+y
2
=9
8
Plotek:
Witam, mam problem z takim zadaniem: Klasa liczy 20 osob nauczyciel codzienie odpytuje 2 losowo wybrane osoby przez 20dni naszym
1
Ala:
Sprawdzi ktoś proszę czy mi wyszedł dobry wynik?
4
Bolek:
Kiedy dwie płaszczyzny są równoległe a kiedy są prostopadłe?
8
Jack:
czy tw. sin i tw. cos jest w programie matury z matematyki poziomu podstawowego ?
8
zef:
Chodzi o przykład 2.97 a
https://pl-static.z-dn.net/files/de6/e7de726443a3a6a772553c31cc29cf69.jpg
2
Rats:
Stosując twierdzenie o 3 ciągach wyznaczyć granice:
2
lwg:
Miluniu, Dziękuję Ci i Pozdrawiam Cię. Leszek
1
Tomek:
Oblicz, ile cyfr w zapisie dziesiętnym ma następująca liczba pierwsza: a) 2
30402457
−1
1
orlembyc:
Ile jest liczb pięciocyfrowych , w których zapisie występuje cyfra 6 i cyfry tworzą ciąg rosnący?
0
Sta2zeK:
Potrzebuję pomocy z takim zadaniem: https://scr.hu/lmyMRe
1
firefighter:
O kurde magia dla mnie. Znajdź funkcję odwrotną (podaj dziedzinę, przeciwdziedzinę oraz wzór) funkcji
1
Ola:
Czy istnieje taka stała A aby A∫cos(x)dx=1
1
45151psfan:
Wykonaj dzielenie wielomianów (4
3
− 8x
2
+ 6x + 5) : (2x−1)
1
Rats:
Oblicz granice (tryg.)
0
sara:
Wyznacz największą wartość funkcji u(x
1
,x
2
)=10x
1
x
2
w obszarze 20x
1
+ 40x
2
≤ 10 000
11
Krzysiek:
Czy istnieje jakaś metoda w miarę uniwersalna przy sprawdzaniu różnowartościowości funkcji kwadratowej lub wyższego stopnia metodą definicji f(x
1
)=f(x
2
) ⇒ x
1
= x
2
?
2
kasiaa. :
1. W prostokącie długość jest o 1cm większa od szerokości. Obwód tego prostokąta jest równy 14cm. Oblicz pole i długość przekątnej tego prostokąta
1
Seba:
Oblicz ekstrema funkcji za pomocą pochodnej: f(x)= − x
4
+ 4x
3
− 2x
2
+ 12x
1
moniakk:
Ile jest wszystkich liczb ośmiocyfrowych, których cyfry dają iloczyn 24?
5
Rats:
Oblicz granice (tryg.)
3
qwe:
∫ ctg
2
xdx JAK TO ZROBIC?C
1
mattt:
Siedem osób, które oznaczymy literami A,B,C,D,E,F,G mają zająć siedem sąsiednich miejsc w jednym rżędzie w kinie.
1
Mariusz:
Ile jest wszystkich liczb parzystych siedmiocyfrowych, utworzonych ze zbioru cyfr {0,1,2,3,4,5,6} o róznych cyfrach?
6
matma_is_my_life:
Okręgi o promieniach r i R są styczne zewnętrznie. Prosta p jest styczna do mniejszego okręgu w punkcie A, a do większego w punkcie B. Oblicz długość odcinka AB.
3
qwe:
jak to rozw? ∫cos
7
xsinxdx przez podstawienie?
5
Sta2zeK:
proszę o pomoc z zadaniem: Oblicz przybliżoną wartość 1/e sumując pięć początkowych składników rozwinięcia
1
Marta:
Znajdź asymptoty pionowe i ukośne funkcji:
sinx
f(x)=
x
4
michał:
Zapisz liczbę w postaci kartezjańskiej
3
bark:
całka oznaczona od 0 do 1 z ∫lnxdx
1
Marcin:
W trapezie ABCD o podstawach |AB|=a , |DC|=b , a>b poprowadzono dwa odcinki EF i MN
1
evel1ne:
witam, sprowadź funkcje trygonometryczne podcałkowe do funkcji wymiernych a następnie wyznacz funkcję
4
Ola:
A∫cosxdx co mam wstawić pod A żeby całe równanie było równe 1
2
Krzysiek:
Chciałbym się zapytać o jedną rzecz z składania funkcji. Jeżeli mógłby ktoś rozwiązać ten przykład to rozwiąże to moje wątpliwości co do "dla x jakiegoś
3
qwe:
∫cos
2
xdx , czy jest szansa tę całkę w ogóle rozwiązać? próbuje roznymi metodami i nie wychodzi, czy ktoś krok po kroku mi ją rozwiąże:?
1
k:
oblicz pole powierzchni bryły utworzonej przez obrót dookola osi OX sinusoidy y=sinx 0≤x≤π undefined
9
Słoń Babar:
2x
2
−12x+4
∫
x
3
−4x
2
1
nataszka:
Po jakim czasie z próbki radu−226 o masie 100mg zostanie 12,5mg?
2
qwe:
4x
3
∫(4−2x)
2
dx = 16x−8x
2
+
+ C
?
3
3
bark:
Mógłby mi ktos wyjasnić jak to się dzieje że granica przy x dążącym do −
∞
w arcctg wynosi 0? Jak patrze na wykres to wydaje się, że arcctg dążcy do π w −
∞
...
1
qwe:
x
2
−1
x−1)(x+1)
x
2
∫
dx = ∫
dx = ∫ (x+1)dx = ∫xdx + ∫dx =
+x+c?
x−1
x−1
2
0
firefighter:
Znajdź funkcję odwrotną do funkcji: g: (−
∞
,4) → [2,+
∞
) g(x) = Ix−4I+2
1
Beti:
Oblicz granicę funkcji:
2
qwe:
4x(x)
1/3
12x
4/3
∫
dx =
?
x
4
3
be_cuteee:
W sześcianie punkt E jest środkiem krawędzi A
1
D
1
. Oblicz sinus kąta, który odcinek BE tworzy z podstawą ABCD.
3
Paulina:
Korzystając z definicji oblicz pochodną funkcji:
20
Żaneta :
Czy ktoś pomoże w obliczeniu kratownicy? https://samszczecin-my.sharepoint.com/personal/23359_s_am_szczecin_pl/_layouts/15/guestaccess.aspx?folderid=1ee8e8159a83e4c8782caa3e33ec701a0&authkey=AW3csCSv34e71fPhcCEyueg
5
mm:
Wyznaczyć wszystkie pary liczb rzeczywistych (x, y), które są rozwiązaniami równań:
3
Michal:
Znajdź przedziały monotoniczności funkjci:
3
Abx:
Zapisać w postaci ułamka zwykłego 1,0(27), wykorzystać wzory szczeregu geometrycznego
0
pytanko:
W jaki sposób została policzona pochodna 4.61 z 4.60. Ciężko jest mi to zrozumieć.
https://s28.postimg.org/jlqrltn9p/zadanko.png
1
evel1ne:
Witam,
1
lim
x→
∞
(
ln|3x
2
+2x+1|−ln|5x+1|)
2
1
maxiz:
1. Obrazem wektora AB w jednokładności o środku w punkcie O i skali k = −2 jest wektor A'B'. Wskaż zdanie prawdziwe:
5
NieLubieCałek:
całka
3
∫
x
2
−2
1
x−
√
2
=3*
ln|
|+C?
2*
√
2
x+
√
2
5
Krzyś:
1. Dane są funkcje f ig. Narysuj wykresy obu funkcji w jednym układzie współrzędnych i z rysunku odczytaj zbiór rozwiązań nierówności f(x)>g(x). Sprawdź poprawność swojego wyniku
0
Paul:
oblicz pochodna z definicji:
3
firefighter:
Witam, w jaki sposób wyznaczyć punkt przecięcia dwóch funkcji, jeżeli jedna z tych funkcji zawiera wartość bezwględną?
1
Paulina:
Oblicz podaną granicę: f(x)=
sin5x
sin3x
6
NieLubieCałek:
1
∫
x
2
−2
6
MOnia:
obliczyc całke ∫
√
8−2x
dx ∫x
√
a+x
dx
7
dadzia:
pomocy! całka ∫
√
e
x
−1
9
Nick:
Witam, piszę bo nie moge sobie poradzic z pewnym zadaniem, otóż Stosunek długości krawedzi podstawy prostopadloscianu wynosi 3:5. Krawędź boczna jest 6 razy
6
Mili:
jak policzyc pochodna z :
3
Krzysiek:
Rozwiąż układ równań.
0
KakaowyJohny:
Przy pomocy indukcji matematycznej wykazać: n
1
pytanko:
Czy może mi ktoś wytłumaczyć w jaki sposób wyznacza się ten jakobian? Nie mogę tego załapać
10
wi:
Witam, proszę o pomoc w zadaniach z równań liczb zespolonych
4
Ilona:
Rozwiąż układ równań
1
michal95:
∫3ye
x
dl l:y=e
x
oraz x∊[0,ln3]
0
Benny:
Jak działa algorytm Euklidesa w pierścieniu A[i] z normą N(a+bi)=a
2
+b
2
?
1
....:
lim x
k
1+lnx
x→0
+
0
Żaneta :
Czy węzły w kratownicach trzeba liczyć po kolei od lewej do prawej czy nie ma to znaczenia ?
10
karolina:
Funkcja 𝑓 jest określona wzorem
0
mat111:
Na kuli o promieniu R opisano stożek, którego tworząca jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze α. Wyznacz pole powierzchni całkowitej i objętość stożka
2
albatros:
Wykonaj dzielenie wielomianu w przez wielomian q, a następnie zapisz wielomian w w postaci w(x) = p(x) * q(x) + r(x), gdzie r(x) jest resztą z tego dzielenia.
4
Werr:
Witam. Pilnie potrzebuje pomocy z tym zadaniem. Dany jest równoległobok ABCD w którym |AB|=2|AD|, a przekątne maja długość 2
√
2
i 4
√
2
2
Arajilev:
Oblicz, ile jest liczb trzycyfrowych, w zapisie których nie występuje zero i na dokładnie jednym miejscu stoi cyfra parzysta. Zakoduj cyfry: setek, dziesiątek i jedności otrzymanego
25
kyrtap:
0
franco:
2
Oblicz lim
n−>oo
S
n
gdy: S
n
=20+2+0,2+...+
10
n−2
5
Sawyer:
Mam takie pytanie hipotetyczne. Bo nie do końca rozumiem dlaczego gdy mam dwa równania okręgów, przykładowo:
4
Antek:
2(log
3
2 + log
3
5 )
3
kas:
Witam. Mam problem z jednym przykladem. Tresc zadania brzmi: Okresic wartosc finkcju f w Punkcie P0 tak, aby funkcja byla ciagla w tym punkcie.
2
ola:
rozwiąż równanie l lx+1l −1 l = 1
4
kapis:
To znowu ja
1
Rav:
3
≥ 2
|x|−1
2
Werr:
W prostokacie ABCD którego pole jest rowne 16
√
3
cm², przekątne przecinają się pod kątem 60°. Prostokat KLMN jest obrazem prostokąta ABCD w podobieństwie o skali
√
3
. Oblicz odległość
10
eff:
prosze o pomoc z równaniem trygonometrycznym sin
4
x − cos
4
x=1
4
kapis:
Poprosze o odpowiedz czy dobrze mysle 1. Wyznacz dziedzine funkcji f(x)=3−logx+1(3−2x)
10
Benny:
Da się jakoś szybko policzyć 32
13
(mod 119)?
8
Taka mangusta:
Cześć, mam za zadanie wyznaczyć trzy początkowe wyrazy ciągu a
n
o wyrazie: a
n
= 1
2
+ 2
2
+ ... + n
2
1
evel1ne:
p
lim
n→
∞
k (1+
)
nt
100n
11
maciek z klanu :
Jak obliczyc calke ∫cos(4x
2
+8)dx ?
3
lwg:
1. −3x
2
+ 6xy = 0. 2. 3y
2
− 4x
3
= 0.
16
imie lub nick:
Witam, Potrzebuję pomocy w kilku zadaniach.
3
KakaowyJohny:
a) x
3
− x + 2 b) 2
x
− 2
−x
1
james:
Czy istnieje taki wielościan wypukły, że każdy kąt wewnętrzny jego każdej ściany jest prosty lub rozwarty i który ma dokładnie
5
pytanko:
W jaki sposób wyznaczyć z tego c1 i s1 czyli cos(a) i sin(a)
3
takijeden:
Mam pytanie, odnośnie obliczenia granicy ciągu (
2n+5
2n+1
)
6n+3
1
Ola:
∫5e
−
A
x
jak zrobić?
6
Mili:
mam pochodną: −54/(−8x−2)
2
2
kisiel:
Wykaż że suma sześcianów dwóch różnych liczb dodatnich jest większa od iloczynu ich sumy i ich iloczynu.
4
Sawyer:
Mam problem z zadaniem z geometrii analitycznej. W trójkącie wierzchołek A ma współrzędne [1;1] a wierzchołek C[6;4]. Kąt ACB = 60stopni. Oblicz współrzędne wierzchołka B.
8
Rafal:
Co sądzicie o zadaniach z tegorocznej OMJ?
https://omj.edu.pl/uploads/attachments/2etap17.pdf
3
Ada:
∫e
a
x dx mógłby ktoś pomoc z tą całką i wytłumaczyć po kolei co się robi?
0
Jasiek:
Witam, proszę o sprawdzenie wykresu dziedziny funkcji dwóch zmiennych link do rozwiązania http://i.imgur.com/AF0m2ap.jpg
1
Karo:
jaka jest najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji (9x−8)/(−x)+10 w przedziale (14,19)?
0
zrozpaczony:
Zmienna losowa X ma następujący rozkład prawdopodobieństwa P(X=−2)= 0.1, P(X=−1)= 0.2, P(X=0)= 0.3, P(X=2)= 0.2, P(X=3)= 0.2. Które zdanie nie jest prawdziwe?
1
Eterus:
Jak zapisać w postaci a+bi liczbę:
3
matematyk:
Takie zadanko, suma czterech liczb rzeczywistych wynosi 2, suma ich kwadratów wynosi 28, jaka jest najmniejsza i największa możliwa wartość sumy sześcianów tych 4 liczb?
3
alejaja:
Witam, Mam do zrobienia zadanie o następującej treści: Pokaż, że pochodna funkcji jest funkcja
7
Natiss.x3:
O funkcji kwadratowej f(x) = a(x−p)
2
+ q wiadomo, że wykres jest symetryczny wzgledem prostej x =−3, a zbiorem jej wartości jest przedział. Określ q i p oraz a.
5
takijeden:
Wykorzystując zasadę indukcji matematycznej udowodnij, że dla dowolnej liczby naturalnej n:
7
Wiktoria:
Witajcie!
1
Karo:
(2x+1)/(8x+2) w jakim przedziale ta funkcja jest rosnąca a w jakim malejąca?
5
Janek:
Lepiej studiować przedmioty ścisłe na Uniwersytecie Jagiellońskim czy Warszawskim? Która z tych uczelni jest bardziej poważana, gdzie jest wyższy poziom? Doradźcie
4
Student:
Pilne
! Proszę o napisanie pochodnych z tych funkcji, nie musi być krok po kroku tylko wynik wystarczy.
5
eff:
równanie trygonometryczne −2sin4x−2cos4x=0
1
Niezapowiedziana:
Bardzo proszę o pomoc. Nie mam żadnego pomysłu na to zadanie. W trapez prostokątny ABCD (AB||CD AD
|
A
B) o krótszej podstawie DC majacej długość 3 wpisano okrąg o środku w punkcie O i
5
H.E.V:
Mam sprawdzić, własności działania dla a,b należącego do R takiego, że
5
Macko z Bogdanca:
Pytanie dotyczace pochodnych
3
Fryh95:
Witam, jak wyznaczyć wyznacznik macierzy:
5
Wojtek:
1)
8
bark:
π
Oblicz długość łuku krzywej: y=1−lncox x∊(0,
)
4
pochodna to tgx
0
szarak:
Zna ktoś dobre strony z granicami i wykresami funkcji albo jakieś książki(gdzie to jest przystępnie wytłumaczone ) ?
2
xyz:
Znaleźć równanie stożka o wierzchołku S(8,0,0) opisanego na sferze o środku P(0,4,1) i promieniu r=6.
2
szarak:
oblicz granice funkcji(o ile istnieją):
4
artur:
Czy aby skonstruować prostą równoległą do danej przechodzącą przez punkt należący do tej prostej
6
artur:
Narysuj dowolny odcinek. Oznacz jego końce literami A i B. Skonstruuj dwie proste równoległe tak, aby były odległe od siebie o |AB|.
1
krotki:
Oblicz pochodne funkcji : a)f(x)=
3x
sinx
+x
2
lnx+
√
x
3
+1
2
SłabyzMAtmy:
Na lokatę 3−miesięczną o oprocentowaniu rocznym 5% wpłacono 5000 zł.Jaka kwota będzie znajdowała się na koncie po upływie 1.5roku
0
mnb:
Pytanie: Jak obliczyć
1
Ola98:
Przekrojem osiowym stożka jest trójkąt równoboczny o boku 6. Wysokość stożka jest równa...?
1
Karo:
Jest podana funkcja: (3x−10)/(−9x+1)
1
Altini:
Znaleźć równania stycznych do krzywej (x−1)
2
/2−(y−1)
2
/2=1 prostopadłych do prostej 4x−y=0. Proszę o rozwiązanie i wyjaśnienie
1
Altini:
Metodą Choleskiego obliczyć układ równań.
7
artur:
Skoro prosta nie ma początku ani końca to dlaczego można ją nazwać np. prostą AB?
7
Antek:
Wykaż, że dla 𝑎 > 1 i 𝑥 > 1 zachodzi nierówność: log
a
𝑥 + log
x
𝑎 ≥ log100
8
Marek :
x
∫
√
dx=
1−x
14
artur:
Dane są punkty leżące na jednej prostej : punkty A,B,C,D. Które z tych punktów należą do półprostej AB?
1
Michal:
Zastosuj tw. Lagrange'a do funkcji na wskazanych przedziałach, wyznacz odpowiednie punkty:
11
Kamila:
Wyznacz ekstremum i monotoniczności funkcji: f(x)=x−(x−3/x)+5
2
Natiss.x3:
:::rysunek::: W trókacie prostokątnym katy ostre maja miary 30 i 60,a dłuższa przyprostokątna ma długość 12.
4
Kamila:
Cześć ,widzę w Was wielką moc więc wierzę że pomożecie
ja już nie mam sił do tego zadania:
2
Marcin:
Dla 𝑥 > 0,𝑦 > 0,𝑥 ≠ 1,𝑦 ≠ 1,𝑥𝑦 ≠ 1, 𝑥 /𝑦≠ 1 zachodzi równość log
xy
y =2 Wykaż, że
3
kamsle11:
mam taki przykład jak go zrobic? dzieki za odpoiedz
log
10
100
log
3
10
1
scxez:
pochodna energii po czasie
8
Beti:
Ciągłość funkcji: 1
1
Daria:
proszę o pomoc z całką oznaczoną! Oblicz długość krzywej danej równaniem parametrycznym
2
PieroQQ:
Mam problem z pewnym zadaniem w szkole średniej. Nie chodzi mi o rozwiązanie zadania lecz o wskazanie drogi. W zadaniu mam podane dwa sąsiednie punkty A(4,−3) i B(10,6) prostokąta ABCD
8
Marcin:
Niech 𝑎
3
= 4 oraz 𝑏
8
= 4. Oblicz log𝑎𝑏 4 =?
9
Marcin:
𝑓(𝑥) = | 2/𝑥+ 3| Wyznacz listę rozwiązań równania 𝑓(𝑥) = 𝑝 w zależności od parametru 𝑝.
11
Marek:
Dzień dobry , mam kłopot z obliczeniem tych całek , za wszelka pomoc będę wdzięczny. ∫x
√
6+x−x
2
dx= ∫x
2
√
4x−x
2
dx= ∫(2x−5)
√
2+3x−x
2