Płaszczyzny są równoległe czy prostopadłe?
Bolek: Kiedy dwie płaszczyzny są równoległe a kiedy są prostopadłe?
Mam płaszczyznę π1: 2x+z+4=0 π2: 2x+y=1
15 sty 18:00
Adamm: są równoległe kiedy ich wektory normalne są równoległe, a są prostopadłe kiedy ich
wektory normalne są prostopadłe
15 sty 18:03
Bolek: Czy wektory normalne to n1=[2,0,1] i n2=[2,1,0] ?
15 sty 18:05
Adamm: n1=<2; 0; 1>, n2=<2; 1; 0>
płaszczyzny nie mogą być równoległe po wektory normalne musiałyby różnić się o skalar
n1*n2=4 czyli nie są też prostopadłe
15 sty 18:08
Bolek: Dziękuje
15 sty 18:12