Punkt przecięcia dwóch funkcji
firefighter: Witam, w jaki sposób wyznaczyć punkt przecięcia dwóch funkcji, jeżeli jedna z tych funkcji
zawiera wartość bezwględną?
Przy zwykłych funkcjach robiłem to układając układ równań.
Załóżmy, że mamy funkcje: f(x)=IxI oraz g(x)=x2+6
Pozdrawiam
15 sty 12:01
Jerzy:
Graficznie lub algebraicznie:
x2 + 6 = |x|
15 sty 12:36
Janek191:

Dla x < 0
f(x) = − x
g(x) = x
2 + 6
więc
− x = x
2 + 6
x
2 + x + 6 = 0
Δ = 1 − 4*1*6 < 0 − brak rozwiązań
Dla x ≥ 0
f(x) = x
więc
x = x
2 + 6
x
2 − x + 6 = 0
Δ = 1 − 4*1*6 < 0 − brak rozwiązań
Wykresy tych funkcji nie przecinają się.
15 sty 12:54
firefighter: Dziękuję Janek191 bardzo dobrze wytłumaczone. Pozdrawiam!
15 sty 13:47