mam takie:
Marcin: 𝑓(𝑥) = | 2/𝑥+ 3|
Wyznacz listę rozwiązań równania 𝑓(𝑥) = 𝑝 w zależności od parametru 𝑝.
jak próbuję zrobić przedziałami i mam pierwszy x∊(−∞,−2/3) to głupieję przy podstawieniu czy
opuścić cały nawias zmieniając znak i przy kolejnych przedziałach jak
14 sty 15:59
Jerzy:

Czerwona to y = p
14 sty 16:02
Adamm:

0 rozwiązań dla p<0
1 rozwiązanie dla p∊{0;3}
2 rozwiązania dla p∊(0;3)∪(3;
∞)
14 sty 16:04
Jerzy:
Oj chyba nie tak
14 sty 16:05
Marcin: a jak chłopaki z przedziałami i zmianą znaków ? bo muszę to ogarnąć
14 sty 16:07
Jerzy:
0 dla p < 0 i p = 3
1 dla p = 0
2 dla p∊(0;3) U (3;+≈)
14 sty 16:08
Adamm: Jerzy, rozwiąż równanie
14 sty 16:12
Jerzy:
A do czego zmierasz ?
14 sty 16:15
Adamm: do tego że dla p=3 mamy jedno rozwiązanie i nie pomyliłem się pisząc post 16:04
14 sty 16:16
Jerzy:
Sorry... ślepota
14 sty 16:17