Przedziały monotoniczności.
Michal: Znajdź przedziały monotoniczności funkjci:
f(x) = x*ln2x
Wiem jak to robić, jednak z tą funkcją mam problem. Więc najpierw liczymy pochodną:
f'(x) = ln2x+2*lnx
Potem dziedzinę f(x) i f'(x), jest taka sama, ale co zrobić z tym dalej?
Z góry dziękuje za pomoc.
15 sty 13:56
Jerzy:
D = R+
f'(x) = lnx(x + 2)
Jakie są miejsca zerowe pochodnej ?
15 sty 13:59
Jerzy:
Upss...f'(x) = lnx(lnx + 2) oczywiście.
15 sty 14:01
Jerzy:

t = lnx
masz wykres pochodnej: t
2 + 2t
gdzie się zeruje, gdzie jest dodatni, gdzie jest ujemny ?
15 sty 14:07