liczby
aba: Suma kwadratów dwóch liczb naturalnych jest równa 2017
jakie to liczby?
15 sty 20:37
Kacper:
44 i 9
15 sty 20:38
aba: jak do tego dojść?
15 sty 20:38
aba:
15 sty 22:10
Mila:
Liczba 2017 jest liczba pierwszą
Trzeba coś pokombinować.
Kwadraty liczb naturalnych 0, 1,2,3,4,5,6,7,8,9 mają cyfry jedności:
0,1,4,9,6,5,6,9,4,1
7=6+1
Bierzemy pod uwagę dwucyfrową z cyfrą jedności 4, drugą później
(.4)2+ (.9)2
i sprawdzasz
bliska 2017 jest 442=1936
2017−1936=81=92
Może Kacper ma lepszy sposób.
15 sty 22:12
b.: sposób Mili daje rozwiązanie (lub dowód, że rozwiązania nie ma) po max 5 sprawdzeniach:
2017 − 44
2, 2017 − 34
2, 2017 − 24
2, 2017 − 14
2, 2017 − 4
2
(zależnie do kolejności sprawdzania), więc jest bardzo dobry
inny sposób to sprawdzanie ok. 23 przypadków, po prostu po kolei

−− w tym zadaniu będzie
tych przypadków tylko kilka...
15 sty 22:30