matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka z e
Ada:
∫e
a
x dx mógłby ktoś pomoc z tą całką i wytłumaczyć po kolei co się robi?
14 sty 21:00
Ada:
∫e
a
x
dx tak powinna wyglądać
14 sty 21:01
Benny:
1
=
e
ax
+C
a
14 sty 21:03
Adamm:
ax=t adx=dt
1
dx=
dt
a
1
1
1
∫e
t
dt =
e
t
+c =
e
ax
+c
a
a
a
14 sty 21:04