Wyznacz ekstremum i monotoniczności funkcji:
Kamila: Wyznacz ekstremum i monotoniczności funkcji:
f(x)=x−(x−3/x)+5
8 sty 19:40
Janek191:
Zapisz to porządnie

Ułamki piszemy używając litery U.
8 sty 20:42
Kamila: ∪f(x)=X−(X−3)/X+5
9 sty 11:58
Omikron: Jankowi chodziło o zapis U {}{}
Bez odstępu, do pierwszego nawiasu wpisujesz licznik, do drugiego mianownik i tworzy się ułamek
9 sty 12:11
9 sty 13:04
Jerzy:
Potrafisz policzyć pochodną ?
9 sty 13:33
9 sty 14:14
Jerzy:
| | 3 | | x2 + 3 | |
czyli: y' = 1 + |
| = |
| |
| | x2 | | x2 | |
Czy ta pochodna się zeruje ?
9 sty 14:17
Kamila: Nie, x=√−3
14 sty 16:49
Jerzy:
A jaki ma znak ?
14 sty 16:52
Kamila: czyli f(x)<0 ,x∊(√−3;√3)
14 sty 17:05
Jerzy:
f'(x) > 0 dla dowolnego x ≠ 0, czyli funkcja rośnie w całej dziedzinie.
14 sty 17:10