Cześć
Marcin: Niech 𝑎3 = 4 oraz 𝑏8 = 4. Oblicz log𝑎𝑏 4 =?
Zadanie
14 sty 16:04
Adamm: log
ab 4
14 sty 16:04
Benny: | | 1 | | 1 | | 1 | | 24 | |
logab4= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | log4ab | | log4a+log4b | | | | 11 | |
14 sty 16:07
Marcin: tak,dziękuję
14 sty 16:08
Adamm: trzeba jeszcze założyć że b>0
14 sty 16:11
Jerzy:
No nie tylko.
14 sty 16:12
Adamm: tylko
14 sty 16:13
Benny: @Jerzy, Admowi chodzi o to, że mamy pierwiastek stopnia parzystego.
14 sty 16:19
Jerzy:
Tak ... pomyliłem się.
14 sty 16:20