prosze o pomoc z równaniem trygonometrycznym
eff: prosze o pomoc z równaniem trygonometrycznym
sin4 x − cos4 x=1
14 sty 20:39
===:
(sin
2x+cos
2x)(sin
2x−cos
2x)=1
cos
2x−sin
2x=−1
cos2x=−1
itd
14 sty 20:42
Pełcio: (sin2x−cos2x)(sin2x+cos2x)=1
(sinx−cosx)(sinx+ cosx)=1
14 sty 20:43
eff: a co gdyby bylo sin4 x + cos4 x
14 sty 20:56
Adamm: sin4x+cos4x=1 czy sin(4x)+cos(4x)=1
14 sty 21:05
eff: tak jak napisalam
14 sty 21:06
eff: a nie pomyłka jednak chodzi o 4 do potęgi oczywiscie
14 sty 21:06
===:
byłaby tożsamość
14 sty 21:08
Adamm: sin(4x)+cos(4x)=1
√2sin(4x+π/4)=1
sin(4x+π/4)=sin(π/4)
4x+π/4=π/4+2kπ lub 4x+π/4=3π/4+2kπ
14 sty 21:10
piotr: sin4x+cos4x=1
1−2 sin2(x)+2 sin4(x)=1
2 sin4(x)−2 sin2(x)=0
2 sin2(x) (sin(x)−1) (1+sin(x))=0
sin(x)−1=0 ∨ sin2(x)=0 ∨ 1+sin(x)=0
14 sty 21:36
Mariusz:
(sin
2(x)+cos
2(x))
2−2sin
2(x)cos
2(x)=1
1−2sin
2(x)cos
2(x)=1;
−2sin
2(x)cos
2(x)=0
4sin
2(x)cos
2(x)=0
sin
2(2x)=0
1−cos(4x)=0
cos(4x)=1
4x=2kπ
14 sty 23:35