1 | ||
f(x) = | , gdzie x≠kπ | |
sinx |
| sinx−sin(x+Δx) | |||||||||||||||
limΔx→0 | = limΔx→0 | = | ||||||||||||||
Δx | sinxsin(x+Δx)Δx |
2sin(−Δx/2)cos(x+Δx/2) | ||
=limΔx→0 | = | |
sinxsin(x+Δx)Δx |
sin(Δx/2)cos(x+Δx/2) | cosx | |||
=limΔx→0− | = − | |||
sinxsin(x+Δx)(Δx/2) | sin2x |
x+y | x−y | |||
użyłem wzoru na sumę sinusów sinx+siny=2sin( | )cos( | ) | ||
2 | 2 |
sinx | ||
oraz granicy specjalnej limx→0 | = 1 | |
x |
| ||||||||||||||
limΔx→0 | = | |||||||||||||
Δx |
| ||||||||
limΔx→0 | ||||||||
Δx |
| ||||||||
limΔx→0 | ||||||||
Δx |
| ||||||||
limΔx→0 | ||||||||
Δx |
1−cos(Δx) | sin(x) | ||
limΔx→0 | |||
Δx | sin(x+Δx)sin(x) |
sin(Δx) | cos(x) | ||
−limΔx→0 | |||
Δx | sin(x+Δx)sin(x) |
1−cos(Δx) | ||
limΔx→0 | ||
Δx |
1−cos(Δx) | (1−cos(Δx))(1+cos(Δx)) | |||
limΔx→0 | =limΔx→0 | |||
Δx | Δx(1+cos(Δx)) |
1−cos(Δx) | sin2(Δx) | |||
limΔx→0 | =limΔx→0 | |||
Δx | Δx(1+cos(Δx)) |
1−cos(Δx) | sin(Δx) | sin(Δx) | |||
limΔx→0 | =limΔx→0 | ||||
Δx | Δx | 1+cos(Δx) |
1−cos(Δx) | ||
limΔx→0 | =0 | |
Δx |
1−cos(Δx) | sin(x) | ||
limΔx→0 | |||
Δx | sin(x+Δx)sin(x) |
sin(Δx) | cos(x) | ||
−limΔx→0 | = | ||
Δx | sin(x+Δx)sin(x) |
sin(Δx) | cos(x) | ||
−limΔx→0 | |||
Δx | sin(x+Δx)sin(x) |
cos(x) | ||
=− | ||
sin2(x) |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |