oblicz obj bryły ograniczonej płaszczyznami
Kacpi99: Oblicz objętośc bryły ograniczonej płaszczyznami:
x
2+y
2=9
x+y+z=1
x+y+z=5
mi wyszło 72π. Może ktoś sprawdzić, z góryyy dziękuję
15 sty 18:14
jakubs: Zapisz swoje obliczenia, to ktoś sprawdzi
15 sty 18:15
Adamm: ∫02π∫03∫1−r(cosα+sinα)5−r(cosα+sinα)rdzdrdα =
= ∫02π∫03(5−r(cosα+sinα)−(1−r(cosα+sinα)))rdrdα =
= ∫02π∫034rdrdα = ∫02π18dα = 36π
może się pomyliłem
15 sty 18:22
Kacpi99: Z tego co widzę to całek nie rady tu wpisać,ale spróbuę.
przeszedłem na współrzędne walcowe
θ ∊(0,2π)
r ∊ (0,3)
z=z
jakobian=r
mamy całkę
∭r
granice wyglądają nast.
przy dz od −x−y+1 do −x−y+5
przy dθ od 0 do 2π
przy dr od 0 do 3
po policzeniu całki wyszło mi 72π
15 sty 18:23
Kacpi99: Rozumiem że w granicach dz muszę przejść na współrzędne walcowe i będzie dobrze. Tak?
15 sty 18:26
Adamm: to znaczy, to i tak nic nie zmieni
15 sty 18:30
Kacpi99: masz na myśli że cos i sin również się skróca jak x y. Ale poprawnym postępowaniem mimo
wszystko jest podstawianie tak?
15 sty 18:32
Adamm: podstawianie po co? to są całki z wielomianów
15 sty 18:33
Adamm: jednomianów*
15 sty 18:33
Kacpi99: miałem na myśli podstawianie cosinusa i sinusa za x y w granicach
15 sty 18:36
Adamm: jak mówiłem, bez różnicy
możesz zostawić samego iksa i igreka, przecież to to samo
15 sty 18:38
Kacpi99: Oke, już ogarnąłem. Dzięki wielkie za pomoc. Miłego wieczoru
15 sty 18:39