Równania trygonometryczne
Rats: Rozwiąż równania trygonometryczne
1) cos9x−cos7x+cos3x−cosx=0
2) tgx+tg2x=tg3x
Proszę o pomoc i wskazówki w tych zadaniach...widzę coś takiego i nie wiem z jakiego wzoru mam
skorzystać i jak rozłożyć
15 sty 21:32
Rats:
15 sty 21:54
15 sty 21:55
Janek191:
cos 9 x − cos 7 x + cos 3 x − cos x = 0
2 sin 8x sin (−x) + 2 sin 2 x* sin (− x) = 0
−2 sin x* sin 8 x − 2 sin x* sin 2 x = 0
−2 sin x*( sin 8 x + sin 2 x) = 0
−2 sin x*( 2 sin 5x* cos 3 x ) = 0
sinx = 0 lub sin 5x = 0 lub cos 3 x = 0
itd.
15 sty 22:00