szereg taylora
Sta2zeK: proszę o pomoc z zadaniem:
Oblicz przybliżoną wartość 1/e sumując pięć początkowych składników rozwinięcia
Maclaurina dla odpowiedniej funkcji. Oszacuj błąd przybliżenia
15 sty 15:26
Adamm: | | x2 | | x3 | | x4 | | x5 | |
ex=1+x+ |
| + |
| + |
| + |
| +o(x6) |
| | 2! | | 3! | | 4! | | 5! | |
| | x2 | | x3 | | x4 | | x5 | |
ex≈1+x+ |
| + |
| + |
| + |
| |
| | 2! | | 3! | | 4! | | 5! | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 11 | |
e−x≈1−1+ |
| − |
| + |
| − |
| = |
| |
| | 2! | | 3! | | 4! | | 5! | | 30 | |
15 sty 15:31
Adamm: zamiast e−x miało być e−1
15 sty 15:31
Sta2zeK: dziękuję za pomoc
15 sty 15:35
Adamm: teraz spróbujemy oszacować błąd, e
x na przedziale x∊(−2;0) jest ograniczona przez 1
| | 11 | | 1 | | 1 | |
|e−1− |
| |≤ |
| = |
| ≈0,0139 |
| | 30 | | 6! | | 720 | |
15 sty 15:43
jc: Nie trzeba odwoływać się do twierdzenia Taylora.
1/6! − 1/7! + 1/8! − 1/9! + 1/10! − ... = 1/6! − (1/7! − 1/8!) − (1/9! − 1/10!) − ... < 1/6!
A jak pokazać, że to przybliżenie jest faktycznie 10 razy lepsze?
15 sty 16:14