funkcja kwadratowa
Natiss.x3: O funkcji kwadratowej f(x) = a(x−p) 2 + q wiadomo, że wykres jest symetryczny wzgledem
prostej x =−3, a zbiorem jej wartości jest przedział. Określ q i p oraz a.
Dobra, chyba dobrze myślę, że q = 2, p = −3, a jak obliczyć a?
14 sty 16:25
Jerzy:
Uzupełnij treść.
14 sty 16:27
Natiss.x3: A kurcze, nie zauważyłam!
przedział:
(−∞, 2>
14 sty 16:39
Jerzy:
p = 3
q = 2
f(3) = 2
14 sty 16:40
===:
i co tym
Jerzy wyznaczysz

tylko tyle, że 2=2
Z tych danych a nie wyznaczysz ... trzeba jeszcze jeden punkt.
Wiemy tylko że a jest ujemne
14 sty 16:44
Natiss.x3: Właśnie coś mi nie pasowało, podstawiać to samo po co pod p i q także pod x i y. Dzięki ===
14 sty 16:45
Jerzy:
Nie sprawdzałem
14 sty 16:47
Mila:

p=−3
f(−3)=2
a<0
f(x)=a*(x+3)
2+2
przykłady
14 sty 20:06