Badanie przebiegu zmienności funkcji
JW: Witam, pomoże ktoś zbadać przebieg zmienności funkcji 3x2/x2−4
15 sty 21:12
Janek191:
Napisz funkcję po ludzku
15 sty 21:15
JW: Tak
15 sty 21:16
Janek191:
Dziedzina f ?
15 sty 21:16
Janek191:
Oblicz granice f w: −∞ i w +∞
Oblicz granice jednostronne w − 2 i w 2
Oblicz pochodną
Określ przedziały monotoniczności
Określ ekstremum
15 sty 21:20
JW: Zbiór liczb rzeczywistych z wyłączeniem −2 i 2 ?
15 sty 21:20
Janek191:
Tak

Df = ℛ \{ − 2 , 2}
15 sty 21:27
Janek191:
| | 3 | | 3 | |
lim f(x) = lim |
| = |
| = 3 |
| | 1 − 4x2 | | 1 − 0 | |
x→−
∞ x→−
∞
lim f(x) = 3
x→+
∞
15 sty 21:29