funkcje
Krzyś: 1. Dane są funkcje f ig. Narysuj wykresy obu funkcji w jednym układzie współrzędnych i z
rysunku odczytaj zbiór rozwiązań nierówności f(x)>g(x). Sprawdź poprawność swojego wyniku
sposobem rachunkowym.
a)f(x)=−x2+6x−5 g(x)=3x−3
W tym zadaniu dla mnie problemem jest żeby te funkcje narysować. Policzyłem x1 i x2 funkcji
f(x) a następnie wierzchołek i naniosłem pkt na układ współrzędnych, gdzie wykresem była
parabola z ramionami do dołu.
W funkcji g(x) policzyłem funkcje dla x=0 i x=2, naniosłem pkt na układ i narysowałem wykres.
Tyle że nie wyszło mi nic z tego, nic zgodnego z odp.
Mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak to narysować?
15 sty 13:40
Jerzy:
15 sty 13:43
Krzyś: ok widzę że wykresy mamy te same, więc problemem jest chyba dla mnie odczyt z takiego wykresu
zbioru rozwiązań
15 sty 13:44
Jerzy:
Dla jakich argumentów wykres f(x) leży nad wykresem g(x) ?
15 sty 13:45
Eta:

f(x) >g(x) to wykres
f(x) znajduje się nad wykresem
g(x) dla
x∊(1,2)
15 sty 13:51
Krzyś: ok rozumiem, dziękuje wam
15 sty 13:52